1

Wat brengt het Amerikaanse banenrapport?

De beurzen kijken vandaag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat om 14.30 uur wordt gepubliceerd. Economen verwachten 195.000 extra jobs in november, tegenover 261.000 extra jobs in oktober. ‘De cijfers kunnen vooral een impact hebben als ze duiden op oververhitting van de economie. In dat geval zou de Fed immers de geplande renteverhogingen kunnen versnellen’, zegt Luke Bartholomew, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments.

‘Het jobrapport is de laatste horde die moet genomen worden voor de renteverhoging die we volgende week woensdag verwachten’, vervolgt Bartholomew. ‘Een vreselijk cijfer zou de Fed kunnen doen twijfelen. Maar om een renteverhoging alsnog af te wenden, moet het cijfer extreem slecht zijn.’

Het bedrijfsnieuws op de agenda is schaars. Nabeurs maakt Warehouses Estates Belgium, verhuurder van industriële en commerciële gebouwen, de resultaten over het boekjaar 2016/2017 bekend. Analist Herman van der Loos van Degroof Petercam kijkt vooral uit naar de evolutie van de bezettingsgraad. Omdat de koers zijn koersdoel van 64 euro benadert, verlaagde hij zijn advies van 'bijkopen' tot 'houden'.

Exmar kwam donderdagavond met belangrijk nieuws. De gastankerrederij verkoopt haar 50 procent-belangen in vier LNG-tankers met eigen hervergassingseenheid aan haar Amerikaanse partner Excelerate Energy. De opbrengst wordt in de eerste plaats gebruikt om schulden af te lossen. Daarna zal er nog ongeveer 100 miljoen dollar cash overblijven. De schuldenlast van Exmar is opgelopen tot meer dan 800 miljoen dollar, onder meer door de bouw van de Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek, die 350 miljoen dollar heeft gekost. Het is nog steeds wachten op een contract voor de Caribbean FLNG, die al maanden werkloos in China ligt.

Ander groot nieuws kwam van Befimmo, dat voor 116 miljoen euro het kantoorgebouw aan de Kunstlaan 56 overkoopt van AXA Belgium. Cofinimmo heeft dan weer een derde huurder gevonden voor het kantoorgebouw Belliard 40: International Workplace Group. Belliard 40 is herontwikkeld en wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar opgeleverd.

Gesponsorde inhoud

Partner content