Aandacht verschuift van Duitsland naar Fed

(tijd) - Na het groen licht van het Duits grondwettelijk hof voor het permanente Europese noodfonds ESM kan vandaag een nieuwe gebeurtenis de markten aanvuren: het rentebesluit van de Federal Reserve. Nu is 'rentebesluit' misschien een verkeerd woord, want de Amerikaanse rente zal nog jaren dicht bij nul gehouden worden. Dat heeft de Fed trouwens beloofd. Neen, het gaat vooral om de bijkomende maatregelen die Bernanke & co uit hun hoed zullen toveren om de economische groei aan te zwengelen. De meeste economen verwachten dat er een derde rondje van obligatie-aankopen komt met vers gedrukte dollars.

Maar het zou ook kunnen dat de beloofde termijn voor het hanteren van een rente dicht bij nul gewoon wordt verlengd. Zo'n engagement moet bedrijven en particulieren financiële zekerheid bieden en hen ertoe aanzetten respectievelijk meer te investeren of te consumeren. Daar is nood aan: het Amerikaanse bbp groeide in het tweede kwartaal slechts met 1,7 procent op jaarbasis, volgens de tweede raming, en dat is een duidelijke vertraging tegenover het eerste kwartaal (2,0%). Intussen noteert de werkloosheid al 43 maanden op rij boven de 8 procent.

Het is uitkijken hoe de beurs van Amsterdam reageert op de uitslag van de parlementsverkiezingen. Woensdag bewoog de AEX-index niet. Volgens de exit polls zou de VVD van ontslagnemend premier Mark Rutte de grootste partij blijven. De PvdA belandt op de tweede plaats. VVD en PvdA zullen elkaar dus moeten vinden. Positief voor de markten is wel dat de pro-Europese partijen winst hebben geboekt.

Woensdag trokken de Europese beurzen zich op aan het fiat van het Duitse hof, al was er van euforie geen sprake. Vooral financials en cyclische aandelen presteerden goed. Euronext Brussel was met 0,9 procent winst voor de Bel20 een van de best presterende beurzen. De EuroStoxx50 sloot 0,3 procent hoger af.

In New York dikten de beurzen heel lichtjes aan. De focus lag volledig op de Fed. De Dow Jones eindigde met een miniem winstje van 0,07 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud