Alcoa en notulen

Vandaag komen de centrale banken even in de spotlights en wordt ook het seizoen van de derdekwartaalresultaten officieel op gang getrokken door Alcoa. Hoe Amerikaanse aluminiumproducent het voorbije kwartaal heeft gepresteerd, wordt nog steeds als een belangrijk voorteken gezien. Goede cijfers stutten steevast het sentiment op de beurzen. De Alcoa-resultaten worden na het slot van Wall Street verwacht.

Om 13 uur maakt de Bank of England haar rentebesluit bekend. Naar alle waarschijnlijkheid blijft het monetair beleid - met een basisrente van 0,5 procent - onveranderd. In het VK zelf is er een heel schappelijke economische groei en stijgen ook de lonen, maar anderzijds blijft de inflatie te laag en slabakken heel wat handelspartners. Analisten denken dat de BoE pas in het tweede kwartaal van 2016 voor het eerst de rente gaat optrekken.

We krijgen ook een dubbele portie notulen: van de rentevergadering van 3 september van de ECB en van de vergadering van 17 september van de Federal Reserve. Beide kunnen interessant zijn. ECB-voorzitter Mario Draghi zei begin september dat de bank bereid is haar stimulusprogramma nog verder op te drijven om de economische motor van de eurozone op hogere toeren te krijgen. In de Fed-notulen is het speuren naar aanwijzingen over de eerste renteverhoging sinds 2006.

Woensdag zagen de Europese beurzen in het laatste handelsuur hun winsten bijna helemaal wegsmelten door een dalende olieprijs. Wall Street maakte dat ook even mee, maar koos daarna weer voor de weg omhoog. De Dow Jones eindigde met 0,7 procent winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud