Alcoa steekt beleggers hart onder de riem

Met de jaarresultaten van Alcoa is het resultatenseizoen in de VS officieel van start gegaan, al is het nu wel even wachten tot de volgende cijfers. Vrijdag is het de beurt aan Wells Fargo. Maar de cijfers van Alcoa waren hoopgevend: het bedrijf verhoogde zijn prognose voor de wereldwijde vraag naar aluminium voor 2013.

Nadat Alcoa in het derde kwartaal zijn groeiprognose voor de vraag nog verlaagde van 7 naar 6 procent, met als voornaamste schuldige China, wordt er nu opnieuw gemikt op 7 procent groei. De resultaten zelf bevatten weinig verrassingen. De winstcijfers kwamen precies volgens de verwachtingen uit. Enkel de omzet daalde minder sterk dan voorspeld. Beleggers reageerden opgetogen op het resultatenrapport. In de nabeurshandel veerde het aandeel Alcoa zo'n 2 procent op.

Toch blijft het algemene beurssentiment voorzichtig. Beleggers zijn op hun hoede na de sterke start van 2013. Ze vrezen dat die nieuwjaarsrally te ver is doorgeschoten, waardoor ze niet meer te rijmen valt met de bedrijfseconomische realiteit. Dat leidde tot twee opeenvolgende dagen van winstnemingen.

In Brussel gaat de meeste aandacht uit naar de monoholding Punch en diens voornaamste en nagenoeg enige actief, het in Amsterdam genoteerde Xeikon. Die laatste is benaderd door een derde partij over een mogelijk overnamebod. Punch wacht de gebeurtenissen voorlopig af. Dinsdag werd de handel in beide aandelen opgeschort. Het is nu afwachten of de bevoegde beursautoriteiten vrede nemen met de vage communicatie van Xeikon.

Volgens informatie van De Tijd komt de interesse uit de hoek van een Nederlandse investeringsgroep. De naam Gilde wordt het vaakst genoemd, maar ook NPM Capital en Waterland duiken op. Als de deal doorgaat, verdwijnt opnieuw een Belgische technologieparel van de beurs. Xeikon noteert weliswaar in Amsterdam, maar is vooral een Belgisch bedrijf. De vraag is ook wat er met Punch moet gebeuren bij een eventuele overname, aangezien die holding verder weinig tot niets om het lijf heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud