Alle ogen gericht op inflatie in eurozone

Alle ogen zijn vandaag gericht op het inflatiecijfer voor de eurozone in mei. Economen gaan ervan uit dat de inflatie 0,6 procent bedroeg. Het is de achtste maand op rij dat de inflatie onder 1 procent uitkomt. Het betekent meteen ook dat de heropleving van de inflatie in april (van 0,5 naar 0,7 procent) van heel korte duur was.

De ECB streeft naar een cijfer net onder 2 procent, waardoor iedereen ervan overtuigd is dat ECB-voorzitter Mario Draghi komende donderdag nieuwe maatregelen zal aankondigden.

‘De raad van bestuur voelt zich comfortabel met actie de volgende keer’, zei Draghi na de vergadering van begin mei. Een pakket maatregelen zou dus in de steigers staan. In de eerste plaats zal de ECB haar basisrente vermoedelijk verder verlagen. Economen verwachten dat de basisrente daalt van 0,25 procent naar een historisch dieptepunt van 0,10 procent.

Het ziet ernaar uit dat ook de depositorente omlaag gaat. Dat is de rente die banken krijgen wanneer ze geld deponeren bij de ECB. Economen zien de depositorente zakken van 0 naar -0,1 procent. Aangezien de depositorente negatief wordt, zullen de banken rente moeten betalen als ze geld parkeren bij de ECB.

De Europese beurzen sloten gisteren met kleine winsten. Ook op Wall Street bewogen de indices amper. Opmerkelijk gisteren: het onderzoeksbureau ISM moest opbiechten dat het een fout had gemaakt bij de berekening van de ISM Manufacturing Index in mei. Dat is nochtans een van de favoriete graadmeters om de toestand van de Amerikaanse industrie in te schatten.

Op Euronext Brussel schoot BPost 2 procent hoger en sloot op een record.

Montea maakte gisteravond bekend dat het voor 52,5 miljoen euro gaat ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Zeven voorkeurrechten geven recht om in te schrijven op twee aandelen, tegen een inschrijvingsprijs van 27 euro. Dit houdt een korting in van 13,2 procent tegenover de theoretische prijs, op basis van de slotkoers van 30 mei en na onthechting van het voorkeurrecht en het pro rata dividend van 1 april tot 24 juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud