Advertentie

Alle ogen gericht op OPEC

Vandaag is Wenen het epicentrum van de wereldwijde oliemarkt. De 12 leden van het oliekartel OPEC steken er de koppen bijeen. Een bijeenkomst van cruciaal belang, nu ruwe olie sinds juni zo’n 30 procent goedkoper is geworden. Een koersval die OPEC-leden als Nigeria, Iran en Venezuela pijn doet, maar Saudi-Arabië - veruit het belangrijkste lid - lijkt er vrede mee te hebben. 

De meeste olie-analisten verwachten geen grootse daden. Een productieverlaging zal er vermoedelijk niet komen, al was het maar omdat Riaad zijn marktaandeel op de oliemarkt wil behouden. Het moeten wij niet altijd zijn die de balans op de oliemarkt herstellen, is de overheersende gedachte in Riaad. 'Uiteindelijk zal de oliemarkt vanzelf wel stabiliseren', liet de Saoedische olieminister woensdag nog optekenen. Mogelijk bereiken de 12 leden wel een akkoord om zich aan de huidige productiequota te houden. Dat alleen al zou de facto een inkrimping met 600.000 vaten per dag impliceren.

De uitkomst van de OPEC-meeting zal niet alleen de olieprijs beïnvloeden, maar ook alle aandelen die iets met olie te maken hebben. De vrees is dat als de olie op het huidige peil blijft, oliebedrijven tal van olieprojecten on hold zullen zetten en hun exploratiebudget zullen inkrimpen. Nu al voelen bedrijven als Fugro en Transocean, die diensten leveren aan oliebedrijven, dat de orders moeizaam binnenlopen.

Wall Street blijft vandaag gesloten wegens Thanksgiving Day. In Brussel noteert Befimmo zonder het recht op het brutodividend van 2,59 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud