Alle ogen op Mario Draghi

Donderdag belooft het gros van de beleggersaandacht op Frankfurt gericht te zijn. De Europese centraal bankiers steken de koppen bijeen en het belooft een pittige discussie te worden. Meer dan ooit zijn 'ECB-watchers' het oneens over wat voorzitter Mario Draghi uit zijn hoed zal toveren. Duidelijk is wel dat de ECB steeds meer ongerust is over de wegglijdende inflatie, waardoor ze steeds meer haar enige doelstelling - een inflatie van 'minder dan, maar dicht bij 2 procent' rateert.

We lijsten op wat de mogelijkheden zijn, in snel afnemende volgorde van waarschijnlijkheid:

  1. Niets doen. Mogelijk opteert Draghi er voor om af te wachten tot het inflatiecijfer voor april het extreme lage cijfer van april bevestigt om in actie te komen. Het nadeel is in zo'n 'niks doen' scenario de euro fors hoger dreigt te schieten, wat dan weer via goedkopere invoer de deflatoire druk zou doen toenemen. Bijgevolg achten enkele ECB-watchers het mogelijk dat Frankfurt net als in februari 2013 'verbaal intervenieert' door in zijn toelichting expliciet naar de euro te verwijzen als 'neerwaarts inflatierisico'.
  2. Extra liquiditeit verschaffen. De ECB kan extra geld in het banksysteem pompen door ofwel het obligatie-inkoopprogramma niet meer te 'steriliseren' - wat 170 miljard extra in de economie zou pompen - ofwel door nieuwe meerjaarskredieten voor banken tegen gunstige voorwaarden aan te kondigen ('LTRO').
  3. De rente verlagen. In november verlaagde Draghi de basisrente na tegenvallende inflatiecijfers voor oktober tot een diepterecord van 0,25 procent. Mogelijk zou de ECB samen met de basisrente ook de depositorente - die sinds midden 2012 nul is - voor het eerst licht negatief maken. Dat zou een manier zijn om tegelijk banken af te raden nog geld bij de ECB te parkeren én tegelijk de euro lager te sturen. Na jaren debat in de schoot van de ECB lijkt er stilaan een consensus te groeien dat een negatieve depositorente moet kunnen.
  4. Kwantitatieve versoepeling ('QE'). In essentie dus geld drukken om staatspapier of bedrijfskredieten op te kopen. Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann liet vorige weten dat hij niet meer categoriek tegen zo'n maatregel gekant is, maar toch is het zo goed als zeker nog te vroeg voor zo'n drastische maatregel. Al kan potentieel Draghi tijdens de persconferentie het pad effenen voor QE later op het jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud