Advertentie
Advertentie

Alle ogen op rentebesluit ECB

(tijd) - De indices in New York zijn hoger geëindigd, ook al had de Amerikaanse belegger reden tot pessimisme. Zo was er een aartsdonker banenrapport en een dreigend faillissement voor GM om bezorgd over te zijn. De markt concentreerde zich echter op het positieve macronieuws.

De Europese beurzen konden woensdag op het nippertje in de zwarte cijfers beland. De Europese aandelenmarkten legden grote voorzichtigheid aan de dag met het oog op de G20-top, die donderdag in Londen plaatsvindt. Het valt af te wachten of er echt overeenstemming kan worden bereikt over wereldwijd gecoordineerde stimuleringsmaatregelen. De Bel20 moest niet achterblijven, met een winst van 1,4 procent.

Op Euronext Brussel viel vooral de koersstijging van zowel Solvay als Transics op. Beide aandelen werden omhoog gestuwd door overnamespeculatie. Bij Solvay wordt er gespeculeerd op een bod op de farmadivisie. Alphaville, de blog van Financial Times zou Sanofi-Aventis geïnteresseerd zijn. Solvay zei in een statement 'alle opties voor de farmadivisie te bestuderen'. Transics zou dan weer in de smaak vallen bij het Amerikaanse Qualcomm, al ontkende transics dat er contacten waren geweest.

Donderdag zijn alle ogen gericht op Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank om 13.45 uur het rentebesluit voor de eurozone bekendmaakt. De ECB wellicht haar basisrente van 1,5 tot 1 procent, een historisch dieptepunt. Ze overweegt ook niet-klassieke maatregelen om de zware recessie in de eurozone te bestrijden. Twee voorstellen liggen op tafel van de raad van bestuur: een langere looptijd van de leningen aan de banken en de aankoop van bedrijfsobligaties.