Advertentie

Amerikaans banenrapport helpt Europa uit rode cijfers

De Europese beurzen konden vrijdag op de valreep de week afsluiten met kleine winsten. De indices waren afgetekend lager aan de dag begonnen, maar de stemming sloeg om toen bleek dat de werkloosheidsdgraad in de VS in februari onverwacht daalde, wat een trendbreuk was na de negatieve economische cijfers van de voorbije weken. Op Wall Street woog de bezorgdheid over de Amerikaanse hypotheekmarkt uiteindelijk echter zwaarder door, nadat New Century Financial, een kredietverstrekker van subprime-leningen, liet weten dat het geen kredietaanvragen meer aanvaardt omdat de eigen financiering werd afgesneden.

De werkgelegenheid steeg met 97.000 banen, terwijl er door economen rekening werd gehouden met een groei van 95.000 nieuwe banen. In januari creeerde de Amerikaanse economie nog 146.000 banen, opwaarts herzien van een eerder bekendgemaakte groei van 111.000 banen.

Zondagnacht wordt in de VS de klok een uur teruggezet voor het begin van de zomertijd. Totdat Europa hetzelfde doet, betekent dit dat Wall Street in Belgische tijd een uur vroeger aan de handelsdag begint.

Op macro-economisch vlak valt er maandag zo goed als niets te beleven. Ook de bedrijven houden een snipperdag. Nabeurs komt de holding Bois Sauvage wel nog met zijn jaarresultaten.

STEMMING

Op EURONEXT BRUSSEL kon de Bel20 nog net met winst sluiten. De Brusselse sterindex ging 0,2 procent hoger tot 4.378,28 punten. De index telde 15 stijgers tegenover 4 dalers.

Op de EUROPESE BEURZEN sloot de DJ Stoxx50 0,08 procent hoger op 3.674,67 punten. De Eurostoxx50 steeg 0,22 procent tot 4.091,67 punten. De Stoxx50 telde 28 stijgers en 20 dalers.

In NEW YORK tekenden de toonaangevende indices voor een verdeeld slot. De Dow Jones-index schommelde de gehele handel rond het slot van een dag eerder, om uiteindelijk 0,1% hoger te eindigen op 12.276,32 punten. De bredere S&P won 0,1% tot 1.402,85 punten en de Nasdaq sloot nagenoeg onveranderd op 2.387,55 punten (-0,01 procent).

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de belangstelling:

BOIS SAUVAGE

- De holding Bois Sauvage publiceert nabeurs zijn jaarresultaten over 2006.

PINGUIN

- Pinguin, gespecialiseerd in diepvriesgroenten, boekte in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2006/07 een nettowinst van 4,7 miljoen euro tegenover een verlies van 0,3 miljoen een jaar eerder.

- Het eerste halfjaar loopt van juli tot december, door seizoensomstandigheden steeds de beste periode voor het bedrijf. De herstructureringen wierpen duidelijk vruchten af maar ook de marktomstandigheden verbeterden aanzienlijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud