Amerikaanse jobmotor

Afspraak om half drie! Dan wordt het Amerikaanse banenrapport op de markten losgelaten en beleven we het hoogtepunt van een – agendagewijs – eerder rustige beursdag. De voortekenen zijn alvast gunstig. Woensdag maakt het sociaal secretariaat ADP bekend dat er, volgens zijn telling althans, in november 208.000 banen werden bijgecreëerd in de Amerikaanse privésector. Iets minder dan analisten hadden verwacht, maar toch een mooi cijfer.

Met de verse overheidsbanen erbij heeft de Amerikaanse economie in november in totaal 230.000 nieuwe jobs gecreëerd, schatten economen. Als dat cijfer wordt bevestigd, is het de tiende maand op rij dat er meer dan 200.000 banen bijkomen. De werkloosheidsgraad zou stabiel blijven op 5,8 procent, het laagste peil in zes jaar.

We krijgen vandaag ook nog Duitse (8u) en Amerikaanse (16u) fabrieksbestellingen, maar verder is de agenda leeg.

Donderdag hadden de Europese beurzen sterk te lijden onder de onwil van ECB-voorzitter Mario Draghi om zijn bazooka boven te halen en extra geld in de slabakkende economie van de eurozone te pompen. De Italiaan wil eerst de toestand evalueren en kijken hoe groot de impact is van de reeds genomen maatregelen. Pas begin 2015 komt de ECB mogelijk in actie.

Al dat gedraal stuurde de Euro Stoxx 50 1,7 procent lager. Zelfs Wall Street kon geen vuist maken: de Dow Jones sloot met 0,1 procent verlies.

Donderdagavond was er wel nog wat bedrijfsnieuws. Op een drafje:

- ASL Aviation, een dochter van CMB, breidt zijn vloot met 20 vliegtuigen uit via de overname van de Zwitserse Farnair Groep.

- Al 40.000 klanten van Telenet verzetten zich tegen de jaarlijkse prijsverhoging van het kabel- en televisiebedrijf.

- Bpost keert een interimdividend van 1,04 euro bruto uit. Dat levert de Belgische staat 106 miljoen euro op.

- De vastgoedvennootschap Aedifica maakte nabeurs bekend dat een BAV heeft ingestemd met een kapitaalverhoging van circa 23 miljoen euro. Het geld dient voor de aankoop van twee woonzorgcentra, ‘De Notelaar’ in Olen en ‘Overbeke’ in Wetteren.

- Aedifica had nog meer nieuws: er is een private plaatsing van aandelen Aedifica bezig. Daardoor zal de handel in het aandeel vrijdag mogelijk geschorst zijn. Wie aandelen verkoopt, aan wie, hoe veel en tegen welke prijs, is voorlopig niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud