Apple en de zoethouder van 30 miljard

Als de reuzen uit de IT-sector nog altijd richtinggevend zijn voor het marktsentiment, belooft donderdag een fijne beursdag te worden. Apple en Facebook, 's werelds waardevolste bedrijf tout court en 's werelds grootste sociale netwerk, kwamen beide nabeurs met cijfers die de verwachtingen met sprekend gemak klopten.

Bovendien zalft Apple beleggers die ongeduldig wachten op nieuwe productlanceringen met de strafste zoethouder aller tijden: 30 miljard dollar extra uitkeringen én een eerste aandelensplitsing in negen jaar. 

In Brussel was er nabeurs nog goed nieuws bij Euronav. De olietankerrederij boekte voor het eerst in twaalf kwartalen winst. Toch hoedt de groep zich voor misplaatste euforie: 'Na een zeer slecht 2013 mag je niet onmiddellijk een goed 2014 verwachten. Dit wordt een overgangsjaar', laat financieel directeur Hugo De Stoop weten.

Een flink pak Belgische bedrijven gunt donderdag beleggers een update - of volledige resultaten - over het eerste kwartaal. Het interessants wordt waarschijnlijk Mobistar. De beurskoers van de mobilofoonoperator was de jongste weken bij heropflakkerende vage overnamespeculatie stevig gestegen, maar de harde cijfers beloven een realiteitstoets te worden.

Analisten denken dat de nummer twee van de mobiele markt opnieuw stevig wat eigen klanten verloor, mede door het faillissement van doorverkopers Euphony en Your Call. De scherpe prijzenslag doet de rest: gemiddeld verwacht analisten 275 miljoen dienstenomzet, 17 procent minder dan een jaar eerder. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) zou 36 procent krimpen, naar 64 miljoen. En de nettowinst zou ruim drie kwart ineenschrompelen, naar 11,4 miljoen.

Wel zal Mobistar volgens de analisten de bij de jaarcijfers uitgesproken - sombere - prognose voor 2014 houden: een ebitda tussen 250 en 280 miljoen, 12 à 20 procent onder de 317 miljoen over 2013.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud