Ave Mario

De Europese beurzen namen woensdag al een voorschotje op het rentebesluit van de ECB. Of liever, op wat ECB-voorzitter Mario Draghi gaat aankondigen. Want het rentebesluit zelf zal allicht niet veel om het lijf hebben. Maar Draghi zal toch iets moeten doen om de hele eurozone wat verse moed te geven.

Economen die door Reuters werden gepolst, verwachten niet dat de ECB vandaag al uitpakt met bijkomende maatregelen. Frankfurt zou daarentegen wel de deur wijder openzetten voor het opkopen van overheidsobligaties.

Helemaal mooi zou het zijn mocht de ECB-voorzitter uitpakken met een QE-tijdstabel, al is dat waarschijnlijk te veel gevraagd. Maar alleen al het herhalen dat de ECB blijft klaarstaan om in te grijpen, kan de beurzen een zetje geven en zelfs een heuse Sinterklaasrally in gang zetten, klinkt het in kringen van traders.

Het rentebesluit van de ECB staat zoals steeds om 13.45 uur geprogrammeerd. Om 14.30 uur spreekt Mario Draghi. Dan is een ander rentebesluit, dat van de Bank of England (13 uur) al even achter de rug. Daar is het uitkijken naar signalen voor een renteverhoging. Geen gemakkelijke beslissing want het VK begint stilaan de groeivertraging in de eurozone te voelen en het pond is flink verstevigd tegenover de euro. Sinds maart 2009 bedraagt de rente 0,5 procent in het VK.

Naast al dat monetair geweld is er ook een beperkte portie bedrijfsnieuws. Aandeelhouders van bpost kijken uit naar het interimdividend dat ze mogen verwachten, een uitkering waarvoor het postbedrijf zich baseert op de cijfers van de eerste tien maanden.

Het vastgoedbedrijf Ascencio komt nabeurs met jaarresultaten voor het boekjaar 2013-2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud