Bankaandelen onder druk op Wall Street

(tijd) De Amerikaanse aandelenmarkten zijn, ondanks een erg sterke start, met verlies het weekend ingegaan. Optimisme over beter dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers moest de plaats ruimen voor bezorgheid over de betalingsproblemen bij de zogenaamde subprime-hypotheken, risicovolle woonkredieten voor mindervergoeden.

Voor de Brusselse beurs staat er maandag geen significant bedrijfsnieuws op de agenda.

STEMMING

Op WALL STREET heeft de rally na beter dan verwachte inflatiescijfers en een reeks mooie bedrijfsresultaten niet kunnen standhouden. De sfeer op de markten sloeg om als gevolg van de toenemende bezorgdheid over de betaalproblemen voor de zogenaamde 'subprime'-kredieten, hypotheken voor mindervermogenden.

De Dow Jones sloot 0,1 procent lager op 13.408,87 punten. De Nasdaq leed een verlies van0,2 procent op 2.603,23 punten.

De EUROPESE BEURZEN hebben de week unaniem in de plus gesloten. Uit Amerikaanse macrocijfers die vandaag bekendgemaakt werden, blijkt dat de grootste economie ter wereld zal blijven aantrekken, zonder een aanwakkerende inflatie. Ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen viel in juni licht hoger uit dan verwacht. Vooral DaimlerChrysler en LVMH, twee bedrijven die voor hun verkoop erg van de VS afhangen, profiteerden van het nieuws. De petroleumaandelen deden het dan weer goed onder impuls van de stijgende olieprijs.

Bij slot noteerde de DJ Stoxx50 0,62 procent hoger op 3946,89 punten. De DJ EuroStoxx50 steeg 0,71 procent tot 4489,77 punten en de Euronext100 ging 0,58 procent omhoog tot 1066,22 punten. Zowat alle toonaangevende nationale beurzen sloten in de middaghandel licht in de zwarte cijfers. Londen steeg 0,56 procent, Parijs gaat 0,81 procent hoger, en Amsterdam deed er 0,40 procent bij. Frankfurt staat stevig in de plus: de DAX steeg 1,09 procent.

Op EURONEXT BRUSSEL is de Bel20 met winst het weekend ingegaan. Daarmee volgde de Brusselse sterindex de Europese trend. NPM en Umicore waren de uitblinkers, Colruyt blijft verliezen sinds de publicatie van zijn jaarcijfers. Op de brede markt breide IBt een vervolg aan de mooie winst van donderdag. De Bel20 sloot 0,63 procent hoger tot 4.639,40 punten. De aandelenkorf telde bij de slotbel 11 stijgers, tegen 7 dalers. Bekaert sloot ongewijzigd op 108,85 euro.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de belangstelling:

CUMERIO

- De Oostenrijkse holding A-Tec heeft zijn belang in de Belgische kopersmelter Cumerio verhoogd van 11,9 naar 17,5 procent. Dat staat te lezen op de website van de groep. A-Tech had vrijdagochtend nog in een persbericht laten weten zijn belang in Cumerio te hebben opgetrokken tot 11,9 procent. Vorige week zondag raakte bekend dat sectorgenoot Norddeutsche Affinerie (NA)- waarin A-Tec een belang van 10 procent heeft - Cumerio zou overnemen voor 30 euro per aandeel. Voorwaarde voor de overname is wel dat NA minstens 80 procent van de Cumerio in handen krijgt.

GBL

- GBL, de holding rond financier Albert Frère heeft zijn begin juni aangekondigde kapitaalverhoging met succes afgerond. Op 95,67 procent van de 14.190.621 nieuw aangeboden aandelen werd ingetekend, goed voor 1,14 miljard euro. Verder werd op 6.322.251 VVPR-strips ingeschreven. Dat heeft GBL nabeurs bekendgemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud