Bekomen van een drukke resultatendag

(tijd) - Het is uitkijken hoe de beleggers vandaag reageren op de rode sessie op Wall Street. Het onverwacht gedaalde consumentenvertrouwen en de stijgende olieprijzen zorgde voor een ommekeer.

Op bedrijfsvlak is het rustig na een hectische donderdag. Enkel Bekaert komt met een update over het derde kwartaal. Belgacom houdt een investors day. Analisten hopen dat de telecomgroep zijn strategie voor de komende jaren bekendmaakt en iets vertelt over de verdere integratie van Proximus. Pinguin houdt zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

In het buitenland publiceren Allianz, EDF, Rhodia en ENI resultaten.

STEMMING

WALL STREET is donderdag lager gesloten. Een tegenvallend vertrouwenscijfer over de Amerikaanse economie en een fors oplopende olieprijs drukten de stemming.

De EUROPESE BEURZEN zijn donderdag lager gesloten. De Democratische overwinning in de VS zinderde nog na op de marktenvloeren. Beleggers vrezen voor een minder zakelijk klimaat. De financiele aandelen stonden onder druk

Op EURONEXT BRUSSEL sloot de Bel20 licht lager. De beleggers kregen heel wat bedrijfsnieuws te verwerken.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

BEKAERT

- Bekaert, de specialist in geavanceerde staaltoepassingen, publiceert vrijdag voorbeurs de resultaten over het derde kwartaal van 2006.

- Vier analisten (KBC Securities, Fortis, Bank Degroof en ING WB), geraadpleegd door Tijd-Nieuwslijn, verwachten dat de omzet van Bekaert over het derde kwartaal gemiddeld zal uitkomen op 486,325 miljoen euro.

- Op het vlak van bedrijfsnieuws verwachten de analisten geen verrassingen.

BELGACOM

- Belgacom wist in het derde kwartaal de analistenverwachtingen te kloppen. De nettowinst steeg met 19,6 procent tot 268 miljoen euro, tegen een gemiddelde verwachting van 224 miljoen euro.

- De winstgroei is te danken aan de meerwaarde van 67 miljoen euro op de verkoop van het 5,8%-belang in Neuf Cegetel. De winst per aandeel steeg van 0,66 tot 0,78 euro.

- De omzet groeide zoals verwacht 10,6 procent tot 1,5 miljard euro. De bedrijfskasstroom (ebitda) voor niet-terugkerende elementen daalde met 3,9 procent tot 536 miljoen euro, maar bleef boven de gemiddelde prognose van 530 miljoen euro.

- Vandaag houdt de groep een investors day.

ELIA

- De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG)heeft zijn beslissing over de toewijzing van de bonus malus over 2005 overgemaakt aan Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet.

- De beslissing van de CREG heeft een negatieve impact van 1,8 miljoen euro op de nettowinst over 2006, zegt de beheerder van het hoogspanningsnet.

EPIQ

- De Belgische elektronicagroep Epiq zag zijn winst in het derde kwartaal van 2006 op jaarbasis toenemen van 214.000 euro naar 610.000 euro. De omzet steeg 44,8 procent tot 37,4 miljoen euro. Dat maakte Epiq nabeurs bekend in een persbericht.

- Indien de twee omzetcijfers op vergelijkbare basis naast elkaar gezet worden (dus zonder de 1,5 miljoen euro omzet in 2005 van Structuplas-Riesselberg), is er zelfs een vooruitgang van 53,57 procent.

KEYWARE

- Keyware Technologies, de producent van smart cards, verwacht voor het tweede halfjaar van 2006 een positieve bedrijfskasstroom tussen 300.000 en 450.000 euro en een sterkere omzetgroei in de verhuur van betaalterminals. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

- Eerder ging Keyware voor de laatste zes maanden van 2006 uit van een bedrijfskasstroom in evenwicht. De klantenbasis groeit op kwartaalbasis met ruim 10 procent, sterker dan de totale marktengroei binnen de verhuur van terminals, aldus Keyware.

NPM

- De Frere-holding NPM heeft over de eerste negen maanden van 2006 een eng geconsolideerde nettowinst geboekt van 103,5 miljoen tegenover 393,8 miljoen het jaar ervoor. Het geconsolideerd resultaat bedroeg 567,5 miljoen tegenover 475,4 miljoen het jaar ervoor.

- De daling van de eng geconsolideerde winst was te verwachten. Vorig jaar haalde NPM 289,7 miljoen opbrengsten uit de verkoop van Taittinger/Louvre en Project Sloane/Joseph (24,2 miljoen euro).

TER BEKE

- De versevoedingsgroep Ter Beke bevestigt voor het volledige jaar 2006 een evenaring van het resultaat van 2005 te verwachten.

- Ter Beke noteerde over 2005 een nettowinst van 5,95 miljoen euro op een omzet van 236,24 miljoen euro.

- Die omzet zal in 2006 substantieel hoger liggen dan in 2005 als gevolg van de overname van de Wommelgemse vleeswarengroep Pluma eerder dit jaar, zegt Luc De Bruyckere, de voorzitter van Ter Beke. Pluma wordt sinds 1 april geconsolideerd.

TESSENDERLO

- De chemiegroep Tessenderlo realiseerde in het derde kwartaal van 2006 een nettoverlies van 12,5 miljoen euro, vergeleken met een winst van 0,3 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt Tessenderlo in een persbericht.

- Dat Tessenderlo verlies zou boeken in het derde kwartaal is geen verrassing. Tessenderlo heeft een grondige herstructurering doorgevoerd in het kader van het herstelplan Target 2007. Eerder dit jaar werden herstructureringsplannen aangekondigd voor de afdelingen chemie en fijnchemie, met het verlies van honderden banen tot gevolg.

- Het kwartaalverlies, het gevolg van provisies voor herstructureringen, is wel groter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een verlies van zowat 5,3 miljoen euro.

ZENITEL

- De radiocommunicatiegroep Zenitel haalde in het derde kwartaal van 2006 een omzet van 24,3 miljoen euro.

- Na negen maanden kwam de omzet uit op 83,4 miljoen euro, tegen 93,9 miljoen euro in dezelfde periode van 2005.

- Daarmee blijft het bedrijf onder de verwachtingen. Analist Dirk Saelens van KBC Securities, het enige beurshuis dat Zenitel van dichtbij volgt, verwachtte voor het derde kwartaal een omzet van 28 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud