Advertentie

Belegger omarmt Vlaamse biotech

(tijd) - Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar eindelijk omarmt de belegger helemaal de Vlaamse biotechnologie. Ablynx kondigde donderdag positieve testresultaten aan voor zijn potentieel reumamiddel ALX-0061. Het resultaat was indrukwekkend: het Gentse biotechnologie-aandeel schoot 19 procent hoger, de grootste koerssprong sinds de beursgang in november 2007. En met 2,68 miljoen stuks - ruim keer keer het daggemiddelde - verpulverde Ablynx het vorige omzetrecord, dat pas van dinsdag dateerde.

Thrombogenics is al een stap verder: de Leuvenaars boekten deze zomer met oogmiddel ocriplasmine de grote doorbraak naar de Amerikaanse vetpotten. En zijn als eerste Vlaamse biotechbedrijf een 'billion dollar company'. Zo komt het aandeel voor het eerst op de radar van buitenlandse beurshuizen: het Amerikaanse beurshuis Jefferies startte donderdag de opvolging van het aandeel met een 'kopen'-advies en koersdoel van 40 euro. Thrombogenics ging prompt 6,6 procent hoger naar 33,73 euro, een record en goed voor een beurswaarde van intussen 1,2 miljard euro.

Het beleggersenthousiasme rond biotech viel des te harder op in een eerder mak beursklimaat, nu ECB-voorzitter Mario Draghi in sfinxmodus gaat en de job om de euro overeind te houden even aan de politiek overlaat.

Vrijdag steekt één punt op de beleggersagenda er met kop en schouders bovenuit: het Amerikaanse jobrapport voor september. Economen verwachte de jobcreatie aantrekt van 96.000 naar 115.000, al is dat een tempo dat onvoldoende is om de werkloosheid echt te verminderen en om de Amerikaanse centrale bank uit stimulusmodus te halen. Eerder op de week liet Fed-voorzitter Ben Bernanke nog weten dat zelfs als de economie duidelijk aantrekt, het nulrentebeleid nog een tijd gehandhaafd zal worden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud