Advertentie

Belegger vlucht in Duitse Bunds

Donderdag rolde voor de tweede dag op rij een verkoopgolf over de Europese aandelenmarkten. Beleggers tobben al een tijdje over de chronisch zwakke Europese economie, maar kregen nu een concrete aanleiding om te verkopen: de wankele toestand bij de Portugese grootbank Banco Espirito Santo (BES).

De crisis bij BES is een blamage voor zowel het Internationaal Monetair Fonds als de Europese Unie, die tot voor enkele maanden jarenlang de Europese financiële sector kritisch doorgelicht hebben. Meteen begonnen beleggers weer te twijfelen aan de gezondheid van alle banken in Zuid-Europa en dit op een ogenblik dat Europa absoluut nog geen mechanisme in de steigers heeft staan om wankele banken te stutten of indien nodig af te wikkelen.

Het gros van de Europese aandelenindexen verloor 1 à 2 procent. Eerder op de dag waren de verliezen nog groter, maar een relatief goede start op Wall Street gaf in de late handel ook Europese beleggers nog wat hoop.

Wel vluchtten beleggers weerom in obligaties, Duitse Bunds op kop. Dat stuurde het rendement op Duits staatspapier onder 1,20 procent. Dat is bijna een dieptepunt, alleen op 2 mei 2013 noteerde de Duitse rente met 1,17 procent nog net iets lager. De Duitse rente bedraagt nu minder dan de helft van de Amerikaanse (2,5%) of Britse (2,6%) tienjaarsrente. Dat is ook logisch: de Federal Reserve en de Bank of England staan veel dichter bij een renteverhoging dan de Europese Centrale Bank, omdat de Amerikaanse en Britse economieën in tegenstelling tot de Europese stilaan de crisis achter zich weten te laten.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud