Advertentie
Advertentie

Belegger zet zich schrap voor cijferlawine

De belegger gaat een aardig gevuld dagje tegemoet. De macro-economische kalender is matig gevuld, al springt één cijfer er uit: het ondernemersvertrouwen voor de eurozone. De PMI Compositie-index zou volgens economen voor de zevende maand op rij verbeteren, tot 52,4 punten. Daarmee bevindt de invloedrijkste barometer van de eurozone zich duidelijk boven 50 punten, wat op aanhoudend groeiherstel wijst. 

Maar dit keer is vooral de bedrijfskalender erg goed gevuld. In het buitenland staan kleppers als 3M, Amazon, Credit Suisse, Ford en Daimler op het menu, maar ook in eigen land komen de kwartaalupdates op gang.

We geven u in een notendop mee wat u van de 'rapporteerders' mag verwachten:

Bij Umicore liggen de verwachtingen niet echt hoog gespannen. Analisten rekenen op een kleine stijging van de kwartaalomzet. De belangrijke recyclagetak zou zijn omzet voort stevig zien dalen, maar het Klein Duimpje van de materialengroep - de tak Energy Materials - zou de verkoop stevig zien toenemen. Waarschijnlijk blijft de jaarprognose voor een bedrijfswinst tussen 300 en 330 miljoen - tegenover 372 miljoen in 2012 - intact.

Voor Telenet ligt de lat traditiegetrouw wél hoog. De analistenconsensus mikt op een kwartaalomzet van 412,1 miljoen euro, 12 procent meer dan de 367,3 miljoen in het zomerkwartaal van 2012. De bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen - de belangrijkste operationele graadmeter - zou iets minder fors stijgen, met 7 procent tot 215,7 miljoen euro. Dat is vooral door de sterke groei van de mobilofonietak, waar de marges lager liggen dan op de kabel- en televisieactiviteiten. De kans is groot dat ook hier de jaarprognose - een 7 à 8 procent hogere ebitda bij een 10 à 11 procent hogere omzet - overeind blijft. Gemiddeld verwachten analisten dat Telenet eind september al 724.900 mobiele klanten telde, dat zouden er exact 50.000 meer zijn dan de 674.900 eind juni. De groei van het aantal klanten is iets getemperd vergeleken met de beginfase. Dat komt omdat de Mechelaars doelbewust minder klanten lokken met gesubsidieerde mobieltjes, wat de marges ten goede komt.

Analisten verwachten dat Nyrstar de productie van zink en andere metalen zoals goud, zilver en koper heeft kunnen optrekken in het derde kwartaal, ten opzichte van het eerste en tweede kwartaal.  In het eerste halfjaar was de productie ondermaats door enerzijds enkele geplande onderhoudsbeurten van installaties en anderzijds vergunningsproblemen en vakbondsacties in Mexico en Chili. En dan is er nog de dramatische toestand bij het Finse mijnbedrijf Talvivaara, waarmee Nyrstar in januari 2010 een akkoord heeft gesloten om diens zinkconcentraten af te nemen en verder te verwerken.

Voor Deceuninck denken analisten dat de omzet in het derde kwartaal met 3 procent zakte tot 142,8 miljoen euro. De omzet is vermoedelijk in drie van vier regio’s (West-Europa, Oost-Europa en Turkije) gedaald, vooral in West-Europa. Enkel in de VS slaagde het bedrijf er volgens analisten in de omzet te laten groeien.

Bij Exmar is het wachten tot na de slotbel van de beurs. KBC Securities-analist Wouter Vanderhaeghen rekent op degelijke resultaten voor de gastankerrederij, met een bedrijfswinst van 11 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud