Belgacom helpt Bpost een handje

©Photo News

Op de Brusselse beurs is het dinsdag uitkijken naar de beleggersreactie op Bpost: de Belgische post klopte maandagavond met de kwartaalcijfers voor de derde keer op rij de analistenprognoses.

Net als collega Dominique Leroy bij Belgacom heeft ook Bpost-CEO Koen Van Gerven zo zijn start niet gemist als CEO van een beursgenoteerd overheidsbedrijf: Bpost moet dit jaar met een return van 37 procent tot nog toe in de Bel20 alleen Belgacom (+39%) voor laten gaan.

Datzelfde Belgacom hielp Bpost deze zomer een handje, door met de naamswijziging naar Proximus voor flink wat extra briefverkeer te zorgen. Voor heel 2014 rekent de post nu op een krimp van het binnenlands briefvolume met 5 in plaats van 5,5 procent.

Met de resultaten presteert Bpost zo een stuk beter dan de Nederlandse branchegenoot PostNL. Die ging na de maandag voorbeurs gepubliceerde resultaten 13 procent onderuit. PostNL ziet het binnenlands briefvolume zo'n 11 procent krimpen, ruim het dubbele als bij Bpost. Bovendien waarschuwen de Nederlanders dat de oplopende pensioenkosten een hervatting van de dividenduitkering kunnen vertragen.

Het contrast met Bpost is groot: de nettowinst volgens de Belgische boekhoudnormen - de basis voor de dividenduitkering - steeg over het de eerste negen maanden van 2014 naar 218 miljoen euro of 1,09 euro per aandeel. Bpost keert in principe minstens 85 procent van die 'Belgische' nettowinst als dividend uit. Het gros krijgen de aandeelhouders begin december als 'Sinterklaascadeau' toegeschoven, via een interimdividend op basis van de resultaten over de eerste tien maanden van het jaar.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud