Belgische rente viert met vers diepterecord

1,55 procent. Dat is - uitgerekend op de nationale feestdag - het nieuwe diepterecord voor de Belgische rente. Sinds 21 juli 2013 is de rente zowat een vol procentpunt gezakt.

'Ik durf niet meer te zeggen waar de bodem ligt', verwoordde vorige vrijdag al een obligatiespecialist het sentiment bij de meeste handelaars. Feit is dat de lage rente niet per se iets is om vrolijk over te worden: beleggers lijken er van uit te gaan dat de eurozone afstevent op een lange periode met chronisch lage groei en dito inflatie.

En dat is nefast voor een regio die nog altijd kampt met een grote schuldenerfenis, zoals Japan twintig jaar geleden mocht ondervinden. Sinds de Europese Centrale Bank begin juni alle registers opengooide en liet verstaan de rente nog jaren laag te houden, zijn de lange rentes overal in Europa in vrije val. Ook onder meer de Duitse, Nederlandse, Franse en Spaanse rentes lieten gisteren vers diepterecords optekenen.

Op de beurzen was het iets kalmer. Wel zorgde een bioscoopdeal dat het draaiboek op de Brusselse beurs maandag toch een béétje gevuld was.

Op Wall Street is het vandaag D-day voor Bill Ackman: de notoire aandeelhoudersactivist belooft op een presentatie vanmiddag definitief gehakt te maken van de specialist in voedingssupplementen Herbalife. Beleggers namen al een voorschot door Herbalife 11 procent lager te duwen.

De agenda is overigens rijk gevuld met potentieel invloedrijke bedrijfsresultaten: onder meer Coca-Cola, DuPont, Microsoft en - vooral - Apple komen met resultaten. Analisten verwachten dat 's werelds invloedrijkste IT-bedrijf de kwartaalomzet van 35,3 naar 38 miljard dollar opkrikte, met dan aan sterke iPhone-verkopen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud