Bernanke doet beurzen bibberen

De beurzen zijn gisteren wereldwijd in het rood gesloten. Op de Europese beurzen en Wall Street leefde de vrees dat de Federal Reserve geen actie zou ondernemen om de economie opnieuw aan de praat te krijgen. Toen de Fed om 20.15 uur zei dat ze opnieuw staatspapier gaat opkopen met geld uit vervallende hypotheekeffecten, kon dat de verliezen in New York maar deels doen teruglopen. De Dow sloot 0,5 procent lager.

Ook zwakke cijfers over de productiviteit in de VS in het tweede kwartaal, matige cijfers over de Chinese invoer in juli en een sombere vooruitblik van TUI, Europa's grootste touroperator, wogen op het sentiment.

WOENSDAG

Woensdag krijgen beleggers met Chinese cijfers over de inflatie en de industriële productie in juli (4.00 uur) een verse lading economisch nieuws op hun bord. In de VS is het uitkijken naar de evolutie van de handelsbalans in juni (14.30 uur).

Voorts openen enkele van 's werelds grootste multinationals de boeken voor het eerste halfjaar. Onder meer het Duitse nutsconcern E.ON, de Nederlandse bank ING en het Zwitserse uitzendconcern Adecco en de Zwitserse voedingsreus Nestle openen voorbeurs de boeken voor het tweede kwartaal. In Brussel staat niets noemenswaardigs op het programma.

STEMMING

WALL STREET:

- De Dow sloot een half procent lager op 10.644,25 punten. Voor de mededeling van Amerikaanse centrale bank noteerde de index nog op goed 1 procent verlies.

- Het nieuwe obligatie-inkoopprogramma van de Federal Reserve sorteerde vooral een positief effect op de obligatiemarkten. De Amerikaanse tienjaarsrente zakte even met 9 basispunten tot 2,74 procent, het laagste peil sinds april vorig jaar.

EUROPA:

- De Europese beurzen sloten eensgezind in het rood. De Stoxx600 zakte 0,9 procent.

- Beleggers maakten zich zorgen dat de Federal Reserve geen actie zou ondernemen om de economie te stimuleren.

EURONEXT BRUSSEL:

- De Bel20 verloor 0,4 procent tot 2.561,71 punten.

- KBC (+2,5% tot 36,06 euro) klom naar haar hoogste peil sinds april. Het bleef gisteren positieve analistencommentaren regenen na de sterke halfjaarcijfers die de bank-verzekeraar vorige week publiceerde.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud