Bernanke kan euro-angst niet bedwingen

Brussel (tijd) - Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, mag zich de voorbije dagen dan wel meermaals hoopvol hebben getoond over de Amerikaanse economie, hij bleek woensdag niet in staat om alle zorgen over de Europese schuldencrisis weg te nemen op Wall Street.

Bernankes hoopvolle toespraak over de Amerikaanse economie voor het Huis van Afgevaardigden had Wall Street en de Europese beurzen aanvankelijk mooie winsten opgeleverd. Maar New York zag die winsten al snel in rook opgaan nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich in een speech in Berlijn had laten ontvallen dat sommige Europese lidstaten te veel talmen met hun schuldafbouw en besparingsplannen. Daarmee zijn de euro-zorgen meteen terug van heel kort weggeweest op de beurzen.

De kans is dan ook groot dat de Europese beurzen donderdag met verlies van start zullen gaan. Beleggers zullen ook uitkijken naar de rentebeslissingen die de Britse en de Europese centrale banken tegen de middag zullen nemen. Maar de meeste analisten gaan er van uit dat de ECB en de Bank of England hun rentetarieven ongewijzigd zullen laten.

STEMMING

 

Wall Street: New York slaagde er woensdag niet in om met winst de dag uit te gaan. De Dow Jones sloot 0,4 procent lager op 9.899,25 punten. De Nasdaq leed een verlies van 0,5 procent op 2.158,85 punten.

Europa: De Europese beleggers legden de begrotingszorgen woensdag even naast zich neer. De beurzen genoten van het voorzichtig optimisme van Fed-voorzitter Ben Bernanke. Vooral de cyclische auto- en grondstoffenaandelen waren in trek, nadat een Chinese functionaris zei dat de export met 50 procent is gestegen in vergelijking met een jaar geleden.

De nationale graadmeters wonnen zo'n anderhalve procent. De EuroStoxx50 sloot 1,8 procent hoger tot 2.556,68 punten, de Stoxx600 koerste 1,9 procent hoger.

Euronext Brussel: Op Euronext Brussel maakte de Bel20 komaf met een verliesreeks van drie handelsdagen op rij. De Brusselse graadmeter won bij het slot 1,5 procent tot 2.426 punten. De conjunctuurgevoelige aandelen, zoals Umicore (+3,4% tot 24,5 euro), en het financiële trio hoorden bij de sterkste stijgers.

 

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

 

ELIA

- Kapitaalverhoging met voorkeurrecht, 1 nieuw aandeel aan 24,80 euro voor 4 bestaande. Tot 18 juni

GBL

- Uitgifte van obligaties op 7,5 jaar met netto jaarlijks rendement van 3,09 procent.

PUNCH TELEMATIX

- Openbaar overnamebod door Trimble aan 3,15 euro per aandeel. Tot en met 25 juni

SPADEL

- Algemene vergadering, 15 uur

TER BEKE

- Notering ex-dividend

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud