Bernanke maakt plaats voor Draghi
Na de collega's van de Federal Reserve woensdagavond, is het vandaag aan ECB-voorzitter Mario Draghi om in de marge van het rentebesluit zijn licht te doen schijnen over de economische ontwikkelingen. Hij moet proberen een vervolg te breien aan zijn veelbelovende toespraak in Londen vorige week. Toen liet hij uitschijnen dat de impact van de hoge rentes in onder meer Spanje een impact hebben op de monetaire markt, waardoor ze onder het ECB-mandaat vielen.
Concreet leek hij te willen zeggen dat de ECB uit zijn egelstelling komt, en bereid is om in te grijpen op de obligatiemarkten. Gejuich op de banken van de financiële markten volgde, tot de Bundesbank zich weer in de debatten mengde. Die wil namelijk niet weten van obligatie-inkopen van de ECB, maar hoogstens via het tijdelijke noodfonds EFSF. En dat laatste kan enkel indien Spanje daar formeel om vraagt. En de kans lijkt klein dat de Spaanse premier Mariano Rajoy dat zal willen doen, aangezien dat zal gekoppeld worden aan nieuwe, onhoudbare besparingseisen.
De inzet is dus hoog, en nu is het vooral afwachten of Draghi zich zal laten muilkorven door Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann. Die liet zich in een interview overigens ontvallen dat hij vindt dat de Bundesbank in de eurozone meer in de pap heeft te brokken dan zijn collega's. 'We zijn niet zomaar één van de 17 centrale banken in het Eurosysteem. We zijn de grootste en belangrijkste en we hebben dus logischerwijs meer te zeggen dan anderen', klonk het. Botsende ego's temidden van een zware crisis. Niet meteen een opwekkende cocktail.
Draghi is overigens niet de enige die vandaag met een rentebesluit komt. Hij wordt voorafgegaan door Mervyn King van de Bank of England. Verder staan er nog producentenprijzen over de maand juni op het programma, om 11 uur. Om 16 uur kennen we de fabrieksbestellingen in de VS over juni.
In Brussel is het een rustdag in het resultatenseizoen. Maar in Parijs gebeurt er wel iets dat repercussies heeft voor de Bel20. GDF Suez publiceert om 7 uur halfjaarresultaten.
Elders in de wereld gaat de caroussel gewoon door. Staan onder meer op het programma: Adidas, Deutsche Post, Lufthansa, BNP Paribas, Delta Lloyd, AIG en Kraft Foods.