Bernanke zet rem op Wall Street-remonte

Ben Bernanke deed Wall Street donderdag de handrem op zetten. Woensdag had de Dow Jones nog de beste beursdag tot nog toe in 2012 neergezet. Beleggers namen zo een voorschot op extra stimulusmaatregelen die de voorzitter van de centrale bank in het vooruitzicht zou stellen.

Dat viel tegen: in en toespraak voor het Congres hield Bernanke het bij de dooddoener 'al de nodige maatregelen' te zullen treffen, mocht de Amerikaanse economie door de eurocrisis uit koers geslagen worden. Bij vorige gelegenheden toen de Amerikaanse economie verzwakte, gaf Bernanke in een eerste stap concrete voorbeelden van de ammunitie die de centrale bank indien nodig nog in haar trukendoos had zitten.

De voorzichtige Bernanke remde de initiële hausse, die er kwam dankzij de onverwachte Chinese renteverlaging. Uiteindelijk moest de Dow Jones vrede nemen met 0,5 procent winst, Nasdaq sloot zelfs 0,5 procent in het rood.

Vrijdag oogt de kalender na de drukke 'centraalbankierstweedaagse' een heel stuk kalmer. Op Amerikaanse handelscijfers in de namiddag na, is de agenda zo goed als leeg. Maar wel is het uiteraard uitkijken of Europa mogelijk het beloofde vangnet voor de zieltogende Spaanse financiële sector kan ontvouwen. Fitch hakte gisterenavond alvast ongenadig in de Spaanse kredietscore. Het ratingbureau raamt dat de opkuisfactuur voor de Spaanse banken mogelijk tot 100 miljard kan oplopen.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud