Beursoptimisten krijgen meteen eerste test

Na een voorspoedig beursjaar 2013, trappen Europese en Amerikaanse beleggers beursjaar 2014 af op zoek naar een bisnummer. Ze krijgen al meteen een belangrijke test voorgeschoteld, met barometers voor het ondernemersvertrouwen in zowel Europa als de Verenigde Staten.

In Europa wordt om 10 uur de definitieve Markit PMI-barometer van het ondernemersvertrouwen in december gepubliceerd. In tegenstelling tot de eerste raming twee weken geleden worden nu wel meer nationale conjunctuurbarometers vrijgegeven. Naast Duitsland en Frankrijk krijgen beleggers nu ook zicht hoe het herstel in de twee belangrijkste crisislanden, Italië en Spanje, verloopt. Economen verwachten dat Frankrijk de enige dissonant is in een duidelijk opklarend economisch plaatje.

Ook de Amerikaanse economie heeft naar verwachting 2013 sterk uitgezwaaid. Economen denken dat de industriebarometer die onderzoeksbureau ISM berekent in december licht terugviel, van 57,3 naar 56,8 punten. Maar dat is nog altijd consistent met een economie die tegen een vrij stevig tempo groeit. 

Voor de wereldeconomie zou het geen slechte zaak zijn mochten de Amerikaanse en de Europese economieën wat onder stoom komen, want uit het allereerste economisch rapport van 2014 bleek op nieuwjaar dat de Chinese motor niet op toerental raakt.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud