Advertentie

Beursweek begint en eindigt met een bank

De belangrijkste agendapunten van de belegger deze week:

1. Resultaten KBC met nieuws over de kapitaalbuffer?

De bankgroep KBC komt maandag als voorlaatste Bel20’ers met cijfers, AvH sluit vrijdag de rij. De autoverdeler D’Ieteren geeft geen kwartaalupdates meer, beleggers moeten voor nadere informatie over de potentiële impact van het VW-schandaal geduld oefenen tot de beleggersdag in december.

De door KBC zelf bijgehouden consensus rekent op een nettowinst van 554 miljoen euro, waarbij de prognoses uiteenlopen van 453 naar 611 miljoen euro. Over het derde kwartaal van 2014 kwam het nettoresultaat uit op 591 miljoen euro, vooral dankzij een terugname van eerdere afboekingen op Antwerpse Diamantbank.

Het is vooral uitkijken naar mogelijk nieuws over de nieuwe kapitaalvereisten van de Europese Centrale Bank voor KBC. Door de onzekerheid over de nieuwe benodigde kapitaalbuffers kon KBC zich ook nog niet uitspreken over een mogelijke vervroegde terugbetaling van de laatste schijf Vlaamse staatssteun (2 miljard hoofdsom + 1 miljard boete).

2. ABN AMRO keert terug en iedereen duimt voor een saai debuut

Een opmerkelijke ‘eerste’ notering vrijdag in Amsterdam: ABN AMRO. Den Haag brengt 23 procent van de zeven jaar geleden uit het Fortis-puin weggesleepte staatsbank naar de beurs. Een volksaandeel zal het niet worden: volgens Het Financieele Dagblad komt maximaal 2 procent van het kapitaal bij Nederlandse kleine beleggers.

In een ideale wereld beweegt  het aandeel weinig: een forse koersdaling zou een pijnlijke terugkeer inhouden, een - meer waarschijnlijker - forse koersstijging is ook niet welkom. Den Haag is beducht voor een Royal Mail-scenario. De Britse post kwam veel te goedkoop naar de beurs, waardoor de Britse belastingsbetaler miljarden verloor.

3. Duikt Japan in een recessie?

Japan publiceert maandag cijfers over de economische groei in het derde kwartaal. Analisten verwachten dat de economie met 0,1 procent is gekrompen na een krimp met 0,3 procent in het tweede kwartaal. Onder meer de bedrijfsinvesteringen dalen. Twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei zijn een recessie. De tegenvallende cijfers zullen de druk op de Japanse centrale bank verhogen om nog meer geld in de economie te pompen.

4. Hinten notulen Fed op renteverhoging in december?

De Amerikaanse centrale bank (Fed) publiceert woensdag de notulen van haar jongste bestuursvergadering, die op 28 oktober plaatsvond. Ze zette toen de deur meer open voor een renteverhoging op 16 december. De notulen zullen meer inzicht geven in de verschillende visies van de bestuurders. Voorzitster Janet Yellen lijkt voorstander van een strakker geldbeleid. Het sterke banenrapport van oktober heeft de speculatie over een renteverhoging nog doen toenemen. 33 van de 52 door Bloomberg ondervraagde economen verwachten een verstrakking van het geldbeleid in december. Volgens de rentetermijnmarkt is er 66 procent kans dat de Fed de rente optrekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud