Beurzen hebben smaak van records te pakken

(tijd) De Europese beurzen konden weerom hoger sluiten. Ook in New York slaagde de toonaangevende index, de Dow Jones, er opnieuw in om de lat hoger te leggen.

De Amerikaanse consumentenprijzen bleven in november op hetzelfde niveau als een maand eerder. Zowel de kerninflatie - zonder voedsel en energie - als het inflatiecijfer waarbij deze producten wel zijn meegenomen, bleef stabiel. De vlakke cijfers worden door beleggers gezien als een aanmoediging voor de Federal Reserve om volgend jaar te beginnen met het verlagen van de rente. Eerder vorige week, toen de Fed de rente nog onveranderd hield op 5,25%, stelde het stelsel van centrale banken nog inflatiedruk als grootste bron van zorgen te zien.

De macro-economische agenda vertoont maandag geen echte uitschieters.

STEMMING

- De BEL20 kon voor de tiende dag op rij met winst afsluiten. De openingswinsten namen in de loop van de handelsdag af, maar konden naar het einde van de dag opnieuw aan sterkte winnen. Onderliggende factoren voor de winsten van de Europese beurzen zijn de hoop op nog meer consolidatie en een verdere stijging van de bedrijfsresultaten. In Brussel bleef Onco schitteren, terwijl ook Wereldhave Belgium omhoogschoot. De Bel20 sloot 0,39 procent hoger op 4.347,04 punten, goed voor een nieuw historisch record. De index telde 14 stijgers en 5 dalers.

- De EUROPESE AANDELENMARKTEN gingen vrijdag over heel de lijn hoger. Het was hun tiende stijgingsdag op rij en de grootste winstreeks sinds 1997. De indices werden aangevuurd door hoop op nog meer consolidatie en een verdere stijging van de bedrijfsresultaten. De DJ Stoxx50 sloot 0,5 procent hoger op 3.725,52 punten.

- De DOW JONES heeft vrijdag opnieuw op een record geboekt. Ook de overige indices sloten met winst. Milde inflatiecijfers zorgden voor optimisme. Negatieve uitschieter was Black & Decker, dat afgestraft werd na een winstwaarschuwing. De Dow steeg, na tussentijds tot 0,6% hoger te hebben genoteerd, uiteindelijk met 0,2% naar 12.445,52 punten. De S&P klom met 0,1% tot 1.427,09 en de Nasdaq won eveneens 0,1% op 2.457,20. De tienjarige Amerikaanse T-bond liep met 1/32 op tot 96-28/32, bij een rendement van 4,58%. De euro verloor 0,5% ten opzichte van de dollar op USD 1,3079 en de olieprijs steeg met 1,5% naar USD 63,43.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de belangstelling:

KBC

- Bank-verzekeraar KBC heeft voor 70 miljoen euro een meerderheidsparticipatie genomen in Romstal Leasing, de grootste onafhankelijke leasingmaatschappij van Roemenië. In de deal zit ook de overname van een meerderheidsbelang in de verzekeringsmakelaar INK Insurance Broker inbegrepen. Dat melden KBC en Romstal Leasing vrijdag in een gezamenlijk persbericht. Met de overname zet KBC zijn eerste stappen in Roemenië.

COLRUYT

- Halfjaarresultaten, 17.45 uur

MONTEA

- Montea, de vastgoedbevak gespecialiseerd in logistiek en semi-industriele panden, gaat een notering aanvragen op Euronext Parijs. Het creeert daartoe de dochteronderneming Montea France, dat reeds zijn eerste overname achter de rug heeft. Het is amper twee maanden geleden dat Montea zijn introductie maakte op Euronext Brussel.

- Met zijn Franse dochter wil Montea een eerste stap zetten om te groeien, zowel binnen als buiten België. De bevak heeft momenteel een portefeuille met een waarde van ongeveer 120 miljoen euro. Binnen de twee tot drie jaar moet die groeien tot 200 à 300 miljoen.

BOIS SAUVAGE

- Compagnie du Bois Sauvage heeft een belang van 3 procent verworven in het chemiebedrijf Tessenderlo Chemie. De holding heeft het voornemen een stabiele aandeelhouder te zijn. Dat meldt Bois Sauvage in een persbericht.

SOLVAC

- Persbericht tweede interimdividend, 17.40 uur

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud