Beurzen kleuren rood door vrees voor recessie in VS en dure olie
(tijd) - Het jaar 2008 is voor de aandelenmarkten allesbehalve briljant gestart. De beurzen eindigden hun eerste handelsdag met rode cijfers. De verwerkende nijverheid in de Verenigde Staten is aan het krimpen. De vrees dat de Amerikaanse economie in een recessie zit, is daardoor fors toegenomen. De olieprijs doorbrak bovendien in New York de magische kaap van de 100 dollar, wat op de grote olieverbruikers woog maar ook op consumptiegerichte bedrijven.
De ISM Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) daalde over december tot 47,7, het laagste niveau sinds april 2003. Economen rekenden op een cijfer van 50,5. Een cijfer onder de 50 betekent dat de verwerkende nijverheid krimpt.
Op de termijnmarkt in New York is de prijs voor een vat ruwe olie even tot 100 dollar per vat gestegen. Dat is het hoogste niveau sinds de start van de handel in 1983. De stijging van de olieprijs heeft te maken met uiteenlopende factoren: de verwachting dat de Amerikaanse olievoorraden voor de zevende week op rij zijn gedaald, de vrees dat geweld de olie-export van Nigeria kan lamleggen en de verzwakking van de Amerikaanse dollar.
De stand van de olievoorraden is een van de belangrijkse macrodata waarnaar donderdag wordt uitgekeken? Maar wij krijgen ook cijfers over de autoverkoop in december, de wekelijkse hypotheekaanvragen, de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en de fabrieksorders in december.
Qua bedrijfsnieuws maakt de producent van landbouwproducten Monsanto zijn eerstekwartaalresultaten van het boekjaar 2007/2008 bekend.
STEMMING
WALL STREET is somber aan het nieuwe jaar begonnen. De indexen sprongen al vroeg in het rood toen bleek dat de Amerikaanse verwerkende industrie aan het krimpen is. In de middaghandel liepen de verliezen iets terug naar aanleiding van de publicatie van de notulen van de Fed-vergadering van 11 december. Daaruit kan worden afgeleid dat verdere renteverlagingen mogelijk in het verschiet liggen. De Dow sloot 1,7 procent lager op een stand 13.043,96 terwijl de S&P 1,4 procent kwijtraakte tot 1.447,17. De Nasdaq leverde 1,6 procent in op 2.609,63.
De EUROPESE BEURZEN sloten woensdag met stevige verliezen. De toonaangevende indexen beleefden aanvankelijk een kwakkelsessie, maar doken steil omlaag toen bleek dat de verwerkende nijverheid in de Verenigde Staten aan het krimpen is. De DJ EuroStoxx50 ging 1,4 procent lager de dag uit op 4.339,23 punten en de DJ Stoxx50 verloor 1,3 procent tot 3.634,71 punten. De Euronext100 moest 1 procent inleveren tot 984,95 punten. De verliezen van de nationale beurzen liepen op tot 1 procent en meer. Londen hield nog het beste stand, met een verlies van 0,6 procent, dankzij overnamespeculatie in de banksector. Parijs zakte 1,1 procent, Frankfurt 1,5 procent en Amsterdam 1,2 procent.
Op EURONEXT BRUSSEL ging de Bel20 woensdagnamiddag kopje onder toen nieuwe onrustwekkende gegevens over de Amerikaanse economie bekendraakten. De index verloor in een mum van tijd zijn eerder opgebouwde winst en eindigde met 0,3 procent verlies op 4.114,46 punten. Suez en Fortis behoedden de Bel20 voor een zwaarder verlies.