Beurzen lassen adempauze in

De Europese beurzen lasten maandag een adempauze in na de mooie winsten die vrijdag geboekt werden door overname- en fusiespeculatie in de financiele sector. Zelfs het nieuws dat Barclays 67 miljard euro biedt voor ABN AMRO kon de stemming niet beinvloeden.

In New York aarzelt de Dow Jones om de grens van 13.000 punten te doorbreken. Bij gebrek aan macro-economische cijfers, keken beleggers vooral naar de bedrijfsresultaten, maar die waren niet van die aard om een nieuwe recordrally in te luiden.

Bezorgdheid over de onrustige situatie in Nigeria duwde de olieprijs weer hoger. Marktpartijen vrezen dat de verschepingen vanuit Nigeria, de belangrijkste olieproducent in Afrika, verstoord zullen worden. Het land wordt opgeschrikt door opstanden na de presidentsverkiezingen van het voorbije weekend. Militaire aanvallen hebben al ongeveer een kwart van de productiecapaciteit stilgelegd.

Vandaag is het vooral uitkijken naar het consumentenvertrouwen en de verkoop van bestaande woningen in de VS over de maand april. Er zijn ook heel wat aandeelhoudersvergaderingen van Belgische bedrijven. Agfa-Gevaert, Euronav, Galapagos, GBL, InBev, IPTE en Texaf roepen hun aandeelhouders bijeen.

STEMMING

Op WALL STREET namen de beleggers een adempauze na de recente koersstijgingen op de Amerikaanse beurs. De Dow, die al zeven aaneengesloten handelsdagen plussen boekte, bereikte afgelopen vrijdag een nieuw slotrecord van 12.961,98 punten. De Dow Jones-index verloor uiteindelijk 0,3% op 12.919,40 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 0,2% moest inleveren op 1.480,93 punten. De technologiezware Nasdaq daalde met 0,1% naar 2.523,67 punten.

De EUROPESE BEURZEN konden maandagavond niet met winst afsluiten. Het nieuws dat Barclays het Nederlandse ABN Amro overneemt voor 67 miljard euro, kon de beurzen niet ten volle aanvuren. Vrijdag beleefden de Europese markten een topdag, onder impuls van de financiële waarden. De DJ Stoxx50 zakte 0,17 procent tot 3.888,19 punten. De EuroStoxx50 speelde 0,38 procent kwijt tot 4.400,12 punten. De belangrijkste nationale beurzen gingen eveneens in het rood.

Op EURONEXT BRUSSEL is de Bel20 met een klein verlies de dag uitgegaan. Vorige week vrijdag schoot de Brusselse sterindex nog naar een recordhoogte, onder impuls van overnamegeruchten in de financiële sector. Dexia, dat vrijdag nog 5 procent hoger klom, leverde gisteren een deel van zijn winst terug in. De Bel20 verloor 0,39 procent tot 4.612,50 punten. De index telde 7 stijgers en 12 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de belangstelling:

KEYWARE

- De producent van elektronische betaalsystemen Keyware wil tegen eind 2009 zijn omzet verdubbelen tot 14 miljoen euro. Het bedrijf rekent tegen dan op 0,2 a 0,4 miljoen euro bedrijfskasstroom en een operationele cashflow van 1,7 a 2,3 miljoen euro.

- Voor de financiering van de groeiplannen, beroept Keyware zich, in tegenstelling tot het verleden, niet op de uitgifte van nieuwe aandelen of converteerbare leningen. Het bedrijf roept alle bestaande aandeelhouders op om hun warranten uit te oefenen. Die hebben in totaal een waarde van 7 miljoen euro.

NPM

- De Frere-holding NPM neemt een belang van 25,3 procent in Affichage Holding, de Zwitserse marktleider in reclameaffichage. Het vriendschappelijke belang is goed voor een investering van 123 miljoen euro.

- NPM meldt naast de deelneming in Affichage Holding dat het een vastgoedpoot opricht. De Frere-holding neemt een belang van 50 procent in Fidentia Real Estates Investments. Dat is een vennootschap die eind 2006 werd opgericht met als doel 'vastgoedproducten te structureren, zowel voor ontwikkelingsdoeleinden als voor investeringsdoeleinden, bestemd voor fondsbeheerders of institutionele en private klanten'.

- NPM maakte tenslotte bekend dat het zijn participatie van 50 procent in Chateau de Rieussec verkoopt aan zijn zakenpartner Domaines Barons de Rothschild, en dit voor een bedrag van 36 miljoen euro. De verkoop levert (geconsolideerd) een meerwaarde van 11 miljoen euro op.

ZENITEL

- Zenitel wil 18 miljoen euro vers kapitaal ophalen. Het gaat daarvoor nieuwe aandelen uitgeven aan een prijs van 2,6 a 3,2 euro per stuk. Die prijs ligt 8,6 a 25,7 procent onder de slotkoers van maandagavond.

- Met het extra geld gaat Zenitel zijn TETRA-radionetwerken in Nederland en Belgie verder uitbouwen, de verkoop ondersteunen van intercomproducten op basis van Voice over IP en de balansstructuur versterken.

AGFA-GEVAERT

- Jaarvergadering aandeelhouders om 11 uur.

EURONAV

- Gewone en buitengewone aandeelhoudersvergadering om 10.30 uur.

GALAPAGOS

- Buitengewone aandeelhoudersvergadering om 14 uur.

GBL

- Gewone en buitengewone aandeelhoudersvergadering om 15 uur.

INBEV

- Gewone en buitengewone aandeelhoudersvergadering om 11 uur.

IPTE

- Jaarvergadering aandeelhouders om 10 uur.

TEXAF

- Jaarvergadering aandeelhouders om 11 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud