Beurzen zetten nieuwjaarsrally al stop

Na een sterke eerste week van 2013 vonden beleggers het gisteren voorlopig welletjes. Ze stelden hun winsten veilig, waardoor de indexen wereldwijd lichte verliezen incasseerden. Dinsdag start het nieuwe resultatenseizoen, met de vierdekwartaalcijfers van Alcoa. In Brussel startte lingeriegroep Van de Velde alvast met een onverwachte omzetstijging.

De Bel20 verloor maandag 0,5 procent, in lijn met de overige Europese beurzen. Ook op Wall Street eindigde de indexen in het rood. De opluchting nadat Washington de gevreesde begrotingsafgrond omzeilde, lijkt daarmee al achter de rug.

Het zijn de bedrijven die opnieuw op het voorplan treden. Zij maken de balans op van het crisisjaar 2012. In de VS is het traditiegetrouw aluminiumreus Alcoa dat de spits afbijt. Dat bedrijf is niet zomaar de eerste. Als wereldwijde producent van aluminium is het bedrijf ook een goede barometer van de industriële en economische activiteit. Het wordt ook uitkijken naar hoe het bedrijf de nabije toekomst ziet.

In Brussel hebben we al de plaatselijke variant van Alcoa gehad, in de vorm van lingeriegroep Van de Velde. Hoewel het enkel nog om omzetcijfers gaat, verrasten die alvast in de positieve zin. Tegen de verwachtingen in boekte de groep een omzetstijging. In november meldde het bedrijf nog dat het 2012 met een status quo zou afsluiten, maar dat blijkt nu een iets te voorzichtige prognose te zijn geweest.

Ander verrassend nieuws kwam er van retailer Colruyt. Die liet nabeurs weten een vervanger te hebben gevonden voor zijn financieel directeur Wim Biesemans, die de windenergiedivisie van de groep gaat leiden. Colruyt haalt niemand minder dan Marc Hofman binnen, tot voor kort topman van voedingsgroep Ter Beke. Hofman stapt met onmiddellijke ingang op bij Ter Beke, en wordt voorlopig vervangen door bestuurder Dirk Goeminne. Die liet weten dat de zoektocht naar een definitieve vervanger voor Hofman is gestart. Er wordt gezocht naar een externe kandidaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud