Bezorgde Amerikanen kopen minder

Na 2,5 dagen kerstrust openen de Europese beurzen vandaag weer de deuren. Intussen is er niet zoveel veranderd. Het gevaar voor de ‘fiscal cliff’ in de Verenigde Staten is nog steeds niet geweken, al heeft president Obama wel zijn vakantie op Hawaii ingekort om de begrotingsonderhandelingen te hervatten.

De hele herrie rond de Amerikaanse begrotingsklip doet trouwens ook de consumptie geen deugd. De gemiddelde Amerikaans is er niet gerust op en koopt minder gretig, want misschien gaat er volgend jaar wel een hap uit zijn loon. De kerst- en eindejaarsverkopen in de VS waren dan ook tot dusver niet bepaald een meevaller. Volgens de marktinformatiedienst MasterCard Spendingpulse namen de kleinhandelsverkopen tussen 28 oktober en 24 december slechts met 0,7 procent toe. Dat is minder dan de helft van de groei die in dezelfde periode van 2011 werd opgetekend, met name 2 procent.

In New York kregen consumentgerichte bedrijven dan ook rake klappen. De Dow Jones eindigde 0,2 procent in de min, de S&P500-index zakte 0,5 procent.

Vandaag donderdag staat er maar weinig op de agenda. Alleen in de VS zijn er enkele interessante macro-economische data. Te beginnen met het consumentenvertrouwen om 16 uur, ditkeer de meest betrouwbare versie, die van de Conference Board. Eind vorige week was het consumentenvertrouwen zoals gemeten door Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan een tegenvaller: het daalde tot 72,9 in december, van 82,7 in november. Het cijfer voor december is het slechtste sinds de maand juli.

We krijgen ook cijfers over de verkoop van nieuwe woningen in november. Woensdag bleek dat de Amerikaanse huizenmarkt verder aan het herstellen is. De S&P Case/Shiller-index, die de huizenprijzen in de 20 grootste Amerikaanse steden meet, steeg in oktober met 0,7 procent. Jaar op jaar bedraagt de stijging 4,3 procent. Beide cijfers zijn beter dan verwacht.

Ondanks de rustdag was er woensdag toch nieuws van een Belgisch beursgenoteerd bedrijf. Etienne Kaesteker heeft zijn belang in Spector Photo Group opgedreven tot 5,33 procent. Op 21 december raakte bekend dat de oprichter van E5-mode was ingestapt in de noodlijdende fotogroep en 3,4 procent van de aandelen in handen had. Beleggers reageerden toen enthousiast op de instap.

Het is voorts uitkijken hoe het aandeel D’Ieteren reageert op het commentaar van zijn topman Jean-Pierre Bizet. D’Ieteren kelderde maandag 17,2 procent na vrijdag een dubbele winstwaarschuwing te hebben gegeven. Als oorzaak werd de slechtere markt voor voertuigbeglazingsdochter Belron genoemd. Bizet benadrukte tegenover De Tijd dat de problemen bij Belron zuiver conjunctureel zijn en niet structureel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud