Bpost in Bel20, King naar de beurs en D-day voor MDxHealth

Een vooruitblik op de komende week met Bpost, de PMI-indexen, de IPO van King en D-day voor MDxHealth

1. Bpost noteert vanaf maandag in de Bel20. Het neemt de plaats in van Thrombogenics. Bpost komt woensdag als een van de allerlaatste grote Europese beursgenoteerde bedrijven met zijn volledige jaarresultaten over 2013. Maar echt groot nieuws zal daar niet meer bij zijn, aangezien de posterijen vorige maand al voorlopige cijfers én het slotdividend over het boekjaar 2013 publiceerden. Wél is het uitkijken naar de plannen van de nieuwe ‘postmeester’. De Leuvense handelsingenieur Koen Van Gerven, die sinds 2006 aan de slag is bij Bpost, volgde immers onlangs Johnny Thijs als CEO op. Analisten kijken vooral uit naar signalen over een extra verwenbeurt voor de aandeelhouders. Bij de conferencecall in februari bevestigde Bpost immers dat ‘technisch gezien’ een kapitaalvermindering van 350 miljoen mogelijk is.

2. Maandag is het onder andere uitkijken naar de PMI-indexen in de eurozone en de VS, opgesteld door onderzoeksbureau Markit. Die geven voor het eerst een beeld over hoe de inkoopdirecteuren van tal van grote en kleine bedrijven in de industriële sector in maart de economische toestand inschatten. De inkoopdirecteuren worden in een enquëte onder andere gevraagd naar hun inschatting van inkomende orders, exportevoluties en de arbeidsmarkt. Het betreft eerste ramingen.

Economen verwachten dat zowel de PMI in de eurozone (van 53,3 naar 53,2) als in de VS (van 57,1 naar 56,5) een daling kende. In de VS kwam de PMI vorige maand op het hoogste peil in vier jaar tijd uit. Economen verklaarden als een fors herstel na enkele weken van extreme wintertemperaturen die de economie afremden.

3. Ook in China staat de PMI-index op het menu maandag. Analisten verwachten dat de Chinese indicator in maart met 0,2 punt is gestegen tot 48,7 punten. Een score onder 50 punten wijst op een daling van de industriële activiteit, en omgekeerd. Econoom James Knightley merkt op: ‘De daling van de Chinese indicator onder 50 punten in januari heeft bezorgdheid over een harde landing van de Chinese economie doen ontstaan.’

4. Het snoepraster van 5,5 miljard! Dinsdag prikken de begeleidende zakenbankiers de prijs vast voor de beursintroductie van King Digital Entertainment.

Tegen de bovenkant van de vork - 21 à 24 dollar - krijgt King van Wall Street 7,6 miljard dollar (5,5 miljard euro) beurswaarde opgepakt.

King is dan ook de ontwikkelaar van Candy Crush, een spel waarbij gebruikers op Facebook en mobiele toestellen in essentie gekleurde rasters snoep moeten ordenen. Dat klinkt niet echt opwindend, maar het is bedrieglijk eenvoudig én extreem verslavend: vooral dankzij Candy Crush worden de King-spelletjes dagelijks 1,4 miljard keer gespeeld door 144 miljoen actieve gebruikers. En explodeerde de nettowinst van King luidens het prospectus van 7,8 naar 567 miljoen dollar of 1,86 dollar per aandeel, bij een vertienvoudiging van de omzet naar 1,88 miljard dollar.

Hamvraag is natuurlijk of King in tegenstelling tot Farmville-ontwikkelaar Zynga dat ene succes een vervolg kan geven en dus het IPO-bedrijfsmodel niet aan flarden geschoten ziet worden door een ander opstartbedrijf met enthousiaste gamers.

5. Voor MDxHealth is het donderdag D-day. Dan spreekt een panel van de Food and Drug Administration zich uit over een darmkankertest die het Amerikaanse Exact Sciences ontwikkelde. Die test is onder andere gebaseerd op technologie van het Luikse MDxHealth. Indien het panel een positief advies geeft, is het definitieve groen licht van de FDA nog maar een formaliteit. Vorige week lekten nog nieuwe data uit over de werking van de test. Dat zorgde voor een koersexplosie van zowel Exact Sciences als MDxHealth. Het beurshuis Petercam houdt er al rekening mee dat de test gelanceerd mag worden en verhoogde het koersdoel voor MDx al met 1,50 euro tot 5,30 euro.

Exact Sciences verwacht dat de darmkankertest binnen 5 jaren al 1 miljard dollar omzet zal opleveren. Dat klinkt ook als muziek in de oren van MDx-beleggers. Het Luikse bedrijf krijgt namelijk een (niet-nader genoemd) percentage van de verkopen op zijn rekening gestort. Petercam houdt in de waardering van MDx rekening met een royaltypercentage van 4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud