Cruciale stemming in Athene

Na twee en een halve rustdag - zelfs drie in het geval van Frankfurt - openen de Europese beurzen maandag weer de deuren. De eindejaarsrally ging intussen gezapig verder in New York, waar de Dow Jones (+0,1%) vrijdag alweer een vers record neerzette. De Amerikaanse economie blijft goed op toeren, de consument spendeert ijverig en de arbeidsmarkt blaakt van gezondheid. Een groot contrast met de eurozone, waar de economie blijft slabakken.

Voor diezelfde eurozone wordt het maandag trouwens een belangrijke dag. In Griekenland vindt namelijk de derde en beslissende stemronde van de presidentsverkiezingen plaats. In de eerste twee rondes haalde de kandidaat van premier Antonis Samaras niet de vereiste 200 stemmen in het parlement. In de derde ronde zijn er maar 180 ja-stemmen vereist, maar zelfs dat wordt geen makkie. Als Samaras faalt, komen er vervroegde verkiezingen in Griekenland en die zouden wel eens kunnen uitdraaien op een overwinning voor het extreemlinkse Syriza. Die partij heeft al aangekondigd dat ze de zware besparingen die zijn opgelegd door het IMF, de ECB en de Europese Commissie, wil terugdraaien. Met alle gevolgen van dien voor Hellas en wellicht ook voor de eurozone.

Macro-economische cijfers staan maandag niet op de agenda. Qua Belgisch bedrijfsnieuws is er alleen een BAV gepland bij Econocom. Aandeelhouders moeten stemmen over de vernietiging van ruim 3 miljoen aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud