Cyclische aandelen trekken beurzen hoger

Net als de Amerikaanse beurzen donderdag reageerden de Aziatische en Europese beurzen vrijdag opgetogen op de bijkomende stimuleringsmaatregelen van de Fed. Vooral grondstofaandelen - mijnbouwconcerns en staalbedrijven - en meer in het algemeen cyclische aandelen trokken stevig aan. De EuroStoxx50 sloot met 2 procent winst.

Marktpartijen merkten op dat de voortzetting van de rally zou afhangen van de uitkomst van de top in Cyprus. Daar zijn de ministers van Financiën en centraalbankiers van de Europese Unie twee dagen (vrijdag en zaterdag) bijeen om zich te beraden over verdere stappen om de Europese schuldencrisis te bezweren.

In New York waren de indexwinsten vrijdag kleiner, wat niet verwonderlijk was gezien de stevige klim die de indexen donderdag hadden neergezet. De Dow Jones sloot 0,4 procent hoger. De vliegende start die de iPhone5 heeft genomen, stuwde Apple naar een nieuwe recordhoogte van 691,28 dollar. De 700 dollar voor een aandeel Apple is niet meer veraf.

Maandag staat er weinig richtinggevend nieuws op de agenda. Om 11 uur zijn er cijfers over de loonkosten in de eurozone en de handelsbalans van de eurozone. Om 14.30 uur wordt indicator van de New York Fed gepubliceerd, die een beeld geeft van de industriële activiteit in de regio. Vrijdag bleek de Amerikaanse industriële productie een tegenvaller: ze daalde met 1,2 procent in augustus, veel meer dan de krimp met 0,3 procent die was verwacht. De daling was deels een gevolg van orkaanweer in het zuiden van de States.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud