De interne keuken van Janet

Het beleid van de Fed en de toestand van de arbeidsmarkt in de VS komen ook in de komende week nog eens op de tafel van de beleggers, als de notulen van de vergadering van midden maart geopenbaard worden, de eerste onder voorzitterschap van Janet Yellen.

Wall Street besloot de week duidelijk  in mineur vrijdag. Niet dat de beleggers zo onder de indruk waren van het banenrapport voor maart. Er werden 195.000 banen gecreëerd, wat minder dan verwacht maar de verrassing is niet van die aard dat de Fed zijn beleid om de stimulusmaatregelen stilaan af te bouwen, hierom zal wijzigen. 

Maandag liet Janet Yellen verstaan dat de arbeidsmarkt duidelijker tekenen van herstel moet vertonen opdat de Fed de steun voor de economie (sneller) zou minderen. Na de vergadering van het Federal Open Market Committee op 18 en 19 maart was de boodschap dat de Fed de werkloosheid wil zien zakken onder 6,5 procent, waar voorheen de drempel werd gelegd op 6,6 procent. En bovendien: dat die drempel geen Wet van Meden en Perzen is op zich, maar dat ook andere arbeidsmarktindicatoren duidelijk in de goede richting moeten evolueren. 

Komende woensdag worden de notulen van die vergadering vrijgegeven en zien we in hoeverre er eensgezindheid dan wel fikse discussie was in de vergadering over dat nieuwe standpunt.

Vrijdag publiceert de Universiteit van Michigan haar barometer van het consumentenvertrouwen. Verwacht wordt dat die op 'zonniger' staat, samen met de weerbarometer. De Amerikanen zijn bekomen van de sneeuwstormen en hebben de voorbije dagen te horen gekregen dat de economische schade minder zwaar uitvalt dan gevreesd. Samen met de langzaam verbeterende arbeidsmarkt leidt dat allicht tot meer vertrouwen. Een teken daarvan is ook dat de jongste weken de trend gekeerd lijkt dat week na week en maand na maand meer Amerikanen het zoeken naar het job opgaven en uit de arbeidsmarkt stapten. Ze keren nu stilaan terug, en zoeken én vinden werk.

Dichter bij huis vergadert de centrale bank van het VK woensdag, maar daar worden geen wijzigingen verwacht. De kans wordt laag ingeschat dat de rente dit jaar nog verhoogd wordt, onder meer omdat ook hier het herstel van de arbeidsmarkt hapert.

Voorts zijn er maandag cijfers over de Duitse industriële productie in februari, maar wat het cijfer ook is, de overtuiging bij marktwaarnemers blijft dat Duitsland hoog en droog op het goede spoor zit.

In eigen land staan er bijzondere algemene vergaderingen op de planning bij 4Energy Invest en Solvay (maandag), bij Wereldhave (woensdag), bij Bekaert (donderdag) en bij Befimmo (vrijdag).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud