De lange afzwaai van Sapec

Sapec is aan zijn lange afzwaai van de beurs begonnen. Vandaag start namelijk het eerder aangekondigde overnamebod van 60 euro per aandeel van Soclinpar, het vehikel van de familie Velge.

Het bod is een logisch uitvloeisel van de verkoop eind 2016 van de belangrijkste tak van de Portugees-Belgische groep, de landbouwafdeling. Het gros van de meerwaarde had Sapec al via een uitzonderlijk dividend van 150 euro per aandeel naar de aandeelhouders laten vloeien

Na die verkoop had de beursnotering van Sapec weinig bestaansreden meer. En dus is er nu een overnamebod, dat initieel tot 15 december loopt. Als Soclinpar er in slaagt meteen meer dan 90 procent van de bij het brede publiek verspreide aandelen te verwerven, komt er meteen een uitrookbod. Na dat uitrookbod zou Sapec op 25 januari nabeurs van de beurs verdwijnen. 

In andere scenario's kan de exit wat langer uitgesponnen worden, maar komen zal ze er. En dat is ergens een beetje jammer. Want met Sapec verdwijnt na 91 jaar beurscarrière een best exotisch hoekje van het Brusselse koersenbord. Sapec startte in 1926 als uitbater van pyrietmijnen in de Portugese regio Alentejo en is het Iberische schiereiland met een focus op landbouw altijd trouw gebleven. 

RealDolmen is met zijn 20 jaar op de beurs vergeleken met Sapec piepjong, maar heeft intussen al meer extreme pieken en dalen meegemaakt dan veel krasse knarren. De IT-dienstengroep opent voorbeurs de boeken over het halfjaar tot 30 september. Daarbij is het vooral uitkijken naar de winstmarge, aangezien CEO Marc De Keersmaecker al een tijd een marge van zo'n 5 procent ambieert. Over het voorbije boekjaar bleef de groep op ... 4,9 procent steken en dus moet het dit boekjaar eindelijk lukken.

De eerste kwartaalupdate was relatief zwak met een 2 procent lagere omzet in de afdeling consulting, maar dat lag volgens het bedrijf aan de vroegere timing van Pasen. De Keersmaecker blijft, mede dankzij een legertje van 60 nieuwe consultants vanaf september, voor heel het boekjaar op meer dan 5 procent groei rekenen. De productenverkoop zou een bescheiden groei laten optekenen. Dat alles samen zou zich moeten vertalen in een winstmarge rond 5 procent, met dank aan een iets groter aandeel van de relatief rendabeler consultants in de productmix. 

Over de beursdag gisteren kunnen we kort zijn: de Europese beurzen kabbelden gezapig hoger door het vakantiedagje op Wall Street. Amerikanen vierden gisteren namelijk Thanksgiving met de familie. En vandaag is het in de VS 'Black Friday' en zien de winkelstraten door de start van de eindejaarsverkopen zwart van het volk. Shoppen is dus belangrijker dan traden en bijgevolg houdt Wall Street er al na een half dagje om 19 uur Belgische tijd mee op. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud