De vuurdoop van Janet Yellen

Met alle respect voor de rest van de economische agenda, maar het zwaartepunt valt vandaag toch om 7 uur 's avonds. Dan geeft Janet Yellen haar eerste persconferentie aan het roer van de Amerikaanse centrale bank.

Dat optreden belooft deels automatische piloot en deels revolutionair te worden. De automatische piloot is de stimulus. Die zal Yellen waarschijnlijk met 10 miljard dollar verminderen tot 55 miljard dollar per maand, waarmee ze net als voorganger Ben Bernanke Wall Street in voorzichtige stapjes van de stimulus probeert te doen afkicken.

Revolutionair belooft dan weer volgens economen de verantwoording van het intussen meer dan vijf jaar oude nulrentebeleid te worden. Een aantal economen denkt dat Yellen daarbij het belangrijkste kompas van haar voorganger - de officiële werkloosheidsgraad - gewoon overboord kiepert.

Bernanke zei initieel een renteverhoging te overwegen als de werkloosheidsgraad onder 6,5 procent zou zakken, maar die doelstelling werd recent al serieus afgezwakt. Yellen zou nu voor een 'kwalitatieve' doelstelling opteren en beloven pas de rente op te trekken als de 'onderliggende' arbeidsmarkt op basis van een inschatting van meerdere criteria duidelijk aan de beterhand is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud