Advertentie

De zoektocht van Draghi naar 1.000 miljard

ECB-voorzitter Mario Draghi moet vandaag/donderdag meer klaarheid brengen over zijn plannen om liefst 1.000 miljard euro in de economie te pompen. Vandaag blaast de Europese Centrale Bank (ECB) verzamelen voor haar maandelijkse rentebesluit. Nieuwe maatregelen moeten er niet onmiddellijk verwacht worden. Voorzitter Mario Draghi zorgde pas vorige maand voor vuurwerk door de belangrijkste rentetarieven 10 basispunten te verlagen. En vooral door bijna en passant mee te delen dat hij de balans van de ECB terug wil uitbreiden naar het niveau van 2012. Een maand later heeft het eerste enthousiasme plaats gemaakt voor meer realisme. 1.000 miljard euro stimulus is een mooi voornemen, maar in de praktijk blijkt het niet zo evident.

Een beproefd recept voor Frankfurt is de banken massaal goedkoop kapitaal te laten tanken in de hoop dat zij op hun beurt vlotter kredieten verstrekken. In juni al kondigde Draghi daarom een nieuw rondje aan van 400 miljard euro dit jaar. De banken staan evenwel niet bepaald te drummen voor het goedkope geld van de ECB.

Als de balans niet groeit door kredieten te verstrekken, kan Frankfurt zijn geld ook kwijt door obligaties op de markt op te kopen. Draghi lanceerde daarom vorige maand een programma om pandbrieven (bankobligaties met onderpand) en herverpakte kredieten op te kopen. Maar ook die optie blijkt minder evident dan ze klinkt. Volgens een recent rapport van de Amerikaanse bankenreus Morgan Stanley is de hele markt van Europese herverpakte kredieten maar 1.000 miljard waard. Draghi zou dus al heel de markt moeten opkopen.

Dus, als het Draghi menens is met zijn zoektocht naar 1.000 miljard, rest hem weinig keuze: naar Amerikaanse voorbeeld massaal staatsobligaties opkopen. De Italiaan stelde zelf al een paar keer dat dat zowat de laatste optie is die de ECB nog rest. Maar dan loeren de nukkige Duitsers, die een serieus broertje dood hebben aan alles wat naar schuldfinancering (geld drukken om spilzieke overheden uit de wind te zetten) ruikt, weer om de hoek.

Morgan Stanley meent dat de ECB geen keuze heeft als ze op korte termijn de ambitieuze 1.000 miljard stimulus wil bereiken. De zakenbank schat de kans dat de ECB in de komende zes maanden de Amerikaanse tour opgaat op 30 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud