Deadline voor Pfizer

Maandag houden we de blik gericht op de verkiezingsresultaten en op de deadline voor het overnamebod van de farmagigant Pfizer op zijn sectorgenoot AstraZeneca.

De beurzen op Wall Street besloten de week op een positieve noot. Nadat de toonaangevende indexen donderdag al winst hadden geboekt, werd de positieve sfeer vrijdag bestendigd door de cijfers over de verkopen van nieuwe huizen. In april werden er 433.000 verkocht (+6,4%). Dat was de sterkste stijging sinds oktober.

De Dow Jones besloot de dag met een stijging van 0,38 procent, de S&P500 deed er zeer gelijklopend 0,42 procent bij en sloot op een record van 1.900,53 punten en de Nasdaq Composite besloot met een winst van 0,76 procent. 

Maandag is er geen handel op Wall Street, dat gesloten is voor Memorial Day. Ook Londen blijft overigens gesloten, wegens Spring Bank Holiday.

Waarnaar is het voorts uitkijken? Terwijl in eigen land uiteraard de verkiezingsresultaten het nieuws ook volgende week zullen beheersen, zullen internationaal vanaf zondagavond de resultaten van de Europese verkiezingen met argusogen bekeken worden. Onder meer de opmars van het radicaal-linkse Syriza in Griekenland, dat de besparingsmaatregelen wil terugdraaien, wakkert de zenuwachtigheid aan. En in welke mate scoren de eurosceptische partijen die in een rist landen de wind in de zeilen hebben en die de hele Europese constructie, euro incluis, ter discussie stellen? Op dinsdag komen de Europese toppolitici samen om de resultaten te bespreken en afspraken vast te leggen voor gedetailleerdere onderhandelingen.

De VS publiceren donderdag een nieuwe raming van de economische groei in het eerste kwartaal. Analisten verwachten dat het ministerie van Handel de groei neerwaarts zal herzien van +0,1 naar -0,5 procent op jaarbasis. De cijfers  van de handelsbalans en de investeringen in maart waren immers slechter dan verwacht. De reactie van de markten zal wellicht relatief beperkt zijn. De slechte groeicijfers van het eerste kwartaal zijn vooral een gevolg van de strenge winter en eigenlijk al oud nieuws. Toch zou een krimp van de economie een psychologische tegenvaller zijn. De laatste keer dat de economische activiteit in de VS daalde, dateert al van het eerste kwartaal van 2011. 

Op bedrijfsvlak is het maandag 'put up or shut up'-dag voor Pfizer. De Amerikaanse farmagigant zal dan exact één maand aan de Britse rivaal AstraZeneca ‘gesnuffeld’ hebben. Volgens de Britse overnamewetgeving zijn bij het verstrijken van de deadline om 17 uur twee opties: ofwel slaagt Pfizer er alsnog in de Britten te doen instemmen met zijn ‘finale’ bod van 55 pond per aandeel en komt er effectief een bod, ofwel blazen de Amerikanen de aftocht en houden ze zich zes maanden koest. De aandeelhouders van AstraZeneca voeren intussen een open oorlog, met een scherpe tweespalt tussen het pro-Pfizer- en het contra-Pfizer-kamp.

En in eigen land is er ook volgende week een reeks algemene vergaderingen af te werken, onder meer bij Ackermans & van Haaren en de Nationale Bank (maandag), bij Co.Br.Ha, Miko en Recticel (dinsdag), Option en Ter Beke (woensdag).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud