Decenniumvulkaan verpest eeuwfeest

De Ulawun-vulkaan gooit dit jaar bij Sipef letterlijk roet in het eten ©AFP

Uitgerekend in het jaar van het eeuwfeest gooit een nijdige vulkaan bij Sipef letterlijk roet in het eten.

De nijdige decenniumvulkaan Ulawun, El Niño, de Harmattan-winden, de Fusicoccum-schimmel, de lange bladwissel in Thailand ... Het zijn maar enkele factoren die al eens durven opduiken in updates van Sipef , de plantageholding die dit jaar zijn eeuwfeest viert. 

Sipef schetst donderdag voorbeurs hoe het derde kwartaal is verlopen. In zijn kwartaalupdates geeft de groep geen financiële resultaten, maar wel productiecijfers, een beschrijving van de teeltomstandigheden in diverse regio’s, een stand van zaken van de markten en ook vooruitzichten.

2019 was tot dusver een bijzonder lastig jaar. In het eerste halfjaar daalde de palmolieproductie met 7,5 procent, terwijl de palmolieprijs op een heel laag niveau bleef. De rubberproductie heeft dan weer te lijden onder de vermelde schimmel. Dat resulteerde in een bedrijfsverlies van 2,1 miljoen dollar en een nettoverlies van 5,2 miljoen dollar.

Eind juni en begin augustus werd de plantage Hargy Oil Palms in Papoea-Nieuw-Guinea bovendien getroffen door een uitbarsting van de decenniumvulkaan Ulawun. Daardoor werd de hele plantage bedekt door as en kleine steentjes, wat schade aanrichtte aan de oliepalmen, oogsten tijdelijk onmogelijk maakte en de vruchtgroei belemmerde.

Sipef zal door deze dubbele uitbarsting dit jaar minder palmolie produceren dan in 2018. In augustus zei de groep voor de tweede jaarhelft resultaten te verwachten die deze van de eerste jaarhelft ‘kunnen benaderen’. 'Ik maakte in 20 jaar geen zo'n daling van de productie mee', erkende CEO François Van Hoydonck. Beterschap zit er dus niet in. Uit dit alles kunnen we afleiden dat de derdekwartaalupdate wellicht niet zo vrolijk zal klinken. 

Wie alvast van één minder kwartaal niet zal wakker liggen is Ackermans & van Haaren, langetermijnbelegger par excellence. De grootaandeelhouder kocht in augustus bij, toen het aandeel Sipef naar het laagste peil van het decennium was gezakt. Sindsdien is het aandeel wat hersteld. Maar aandeelhouders houden toch best de webcams van die nijdige vulkaan in de gaten.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud