Doemberichten over economie houden beurzen in het rood; Brussel uitzondering

(tijd) - De beurzen kregen maandag weer een flinke portie ongunstig nieuws te slikken. Volgens de Wereldbank zal de wereldeconomie dit jaar krimpen, en dat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. Het sentiment werd voorts vertroebeld door meesterbelegger Warren Buffett, die op een Amerikaanse zender zei dat de Amerikaanse economie in een ravijn is gevallen en dat een 'economisch Pearl Harbour' nog steeds tot de mogelijkheden behoort. ECB-voorzitter Trichet was iets optimistischer: volgens hem nadert de wereldeconomie stilaan een keerpunt.

Dinsdag staat er niet zoveel op de agenda. Het is in vroege uurtjes uitkijken naar de Chinese inflatie en om 11 uur naar de Europese producentenprijzen.

Wat bedrijfsnieuws betreft komen in België Henex, Keyware en Spector met jaarresultaten.

STEMMING

WALL STREET: In New York hebben de beurzen een hobbelige sessie met duidelijke rode cijfers besloten. Dramatische uitspraken van meesterbelegger Warren Buffett deden een forse klim van Bank of America en enkele grote industriële groepen teniet. De Dow Jones sloot 1,2 procent lager op 6.547,05 punten. De brede S&P500-index zakte 1 procent tot 676,53 punten en de technolgiezware Nasdaq verzwakte 1,95 procent tot 1.268,64 punten.

EUROPA: De Europese beurzen zijn maandag voor de derde sessie op rij met verlies gesloten. Een rapport van de Wereldbank stelde dat de wereldeconomie voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zal krimpen. Ook superbelegger Warren Buffett droeg bij tot de negatieve stemming door te stellen dat de Amerikaanse economie in het ravijn is gevallen. Volgens Buffett riskeren de VS nog altijd een 'economisch Pearl Harbour'. ECB-voorzitter Trichet stelde dan weer dat de wereldeconomie nog steeds aan het vertragen is, maar stilaan een keerpunt nadert. De EuroStoxx50 verloor 0,4 procent tot 1.809,98 punten, de Stoxx50 verloor 0,9 procent tot 1.614,75 punten.

BRUSSEL: De Brusselse Bel20 was maandag de beste leerling van de klas in Europa. De sterindex had dit voornamelijk te danken aan Fortis, dat een forse koersopstoor kreeg nadat vrijdagnacht een nieuwe overeenkomst werd bereikt met BNP Paribas. Ook KBC kende een mooie handelsdag, waarmee de verschrikkelijke weken die het aandeel kende, even naar de achtergrond verdwijnen. De Bel20 sloot 1,7 hoger op 1.553,05 punten.

BEDRIJVEN

BOIS SAUVAGE
- De holding Bois Sauvage heeft zijn intrinsieke waarde het voorbije boekjaar zien dalen met 44 procent. Door de verslechterende economische omstandigheden zakte die van 448 euro per aandeel einde 2007 tot 252 euro per aandeel einde 2008. De groep realiseerde een nettoverlies van 186 miljoen euro, fors lager dan de eigen verwachting van 120 miljoen euro, geformuleerd bij de derdekwartaalcijfers. Bois Sauvage verlaagt het dividend tot 6,40 euro per aandeel.

COFINIMMO
- De vastgoedbevak Cofinimmo, voornamelijk actief op de Brusselse kantorenmarkt, is maandag op Euronext Brussel naar zijn laagste niveau sinds 1994 gezakt. Het aandeel verloor 2,7 procent tot 72,50 euro. Een concrete aanleiding voor het koersverlies was er niet; analisten wezen wel op de hoge schuldgraad waarmee Cofinimmo worstelt.

DECEUNINCK
- Deceuninck legt deze week drie productieafdelingen in België volledig stil. Daardoor vallen 175 arbeiders in België in het regime van economisch werkloosheid. 'We bekijken de situatie van week tot week.' Volgende week zal opnieuw normaal geproduceerd worden.'

HENEX
- Jaarresultaten

KEYWARE
- Jaarresultaten

SPECTOR
- Jaarresultaten