Dow Jones dicht bij nieuw intraday record na goede kwartaalresultaten en meevallende inflatie

(tijd) Op Euronext Brussel wist de Bel20 dinsdag het verlies te beperken dankzij geruststellende Amerikaanse inflatiecijfers. Elders in Europa sloten de beurzen verdeeld maar globaal licht lager. In New York kwam de Dow Jones tijdens de sessie heel dicht bij zijn intraday record van 20 februari. De Nasdaq zakte licht omdat zwaargewichten als Intel, Yahoo! en IBM nabeurs met resultaten moesten komen.

De Amerikaanse kerninflatie, exclusief de prijzen voor voeding en energie, steeg in maart met 0,1 procent. In februari was er nog een stijging van 0,2 procent. Op jaarbasis steeg de kerninflatie 2,5 procent in maart, de traagste stijging in bijna een jaar tijd. 'De cijfers voor maart geven de Federal Reserve wat meer tijd om zich te bezinnen over het rentebeleid', lieten waarnemers optekenen.

Vandaag zijn er niet zoveel macrocijfers die richting kunnen geven, maar des te meer bedrijfsresultaten. Om 16.30 uur zijn er de traditionele Amerikaanse olievoorraden. Verwacht wordt dat de benzinevoorraden voor de 10e week op rij zijn gedaald. Met het zomerseizoen voor de deur neemt de vraag naar benzine toe en het is afwachten of de raffinaderijen er zullen in slagen hun productie voldoende op te drijven. In New York steeg de olieprijs dinsdag tijdens de sessie, om uiteindelijk 0,8 procent lager te eindigen op 63,10 dollar.

Op het bedrijvenfront vindt in Belgie om 15 uur de algemene vergadering van de Ieperse weefgetouwenproducent Picanol plaats. Voorts zijn er in Frankrijk omzetcijfers van Essilor en Faurecia, in het VK jaarresultaten van EMI Group, in Zwitserland omzetcijfers van Roche en in de VS kwartaalcijfers van Abbott, eBay, JP Morgan Chase, Kraft Foods, Motorola, Novellus Systems en United Technologies.

STEMMING

Op WALL STREET zijn de Dow Jones-index en de S&P 500 hoger gesloten. Alleen de technologiezware Nasdaq bleef achter. Inflatiecijfers die voorbeurs werden gepresenteerd werden goed ontvangen, evenals de kwartaalcijfers van blue chip-aandelen Coca Cola en Johnson & Johnson. De markt was echter wat nerveus over de technologiebedrijven IBM, Intel en Yahoo! die nabeurs hun boeken openden. De Dow Jones-index sloot 0,4% hoger op 12.773,04 punten, de S&P won 0,2% tot 1.471,48. De Nasdaq sloot 0,05% lager op 2.516,95 punten.

De EUROPESE BEURZEN sloten dinsdag verdeeld. De vrees dat de recente rally op de markten te sterk geanticipeerd heeft op de mogelijke winstgroei van bedrijven, stuurde de indexen aanvankelijk lager. In de namiddagsessie zorgden geruststellende cijfers over de Amerikaanse inflatie voor soelaas, waardoor enkele van de belangrijkste indexen toch uit de rode cijfers wisten te blijven. De DJ Stoxx50 sloot met een winst van 0,2 procent op 3.868,51 punten. De index telde 23 stijgers versus 25 dalers. Twee aandelen noteerden onveranderd. De DJ EuroStoxx50 ging 0,1 procent hoger tot 4.384,38 punten, terwijl de Euronext100 0,1 procent daalde tot 1.028,41 punten.

Op EURONEXT BRUSSEL is de Bel20 dinsdag met lichte verliezen de dag uitgegaan. De index volgt daarmee de andere Europese beurzen, die licht lager gingen nadat ze de dag voordien op het hoogste peil in jaren waren geëindigd. Doorheen de dag diepte de index de verliezen uit, tot goede macro-economische cijfers uit de VS een herstelbeweging inluidden. De Bel20 sloot uiteindelijk 0,3 procent lager op 4.602,16 punten. De index telde 5 stijgers en 14 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen dinsdag nabeurs met nieuws of staan woensdag in de belangstelling:

INBEV

- Het Belgisch-Braziliaanse bierconcern riskeert volgens analisten een boete van circa 20 miljoen euro voor zijn deelname aan een bierkartel in Nederland in de tweede helft van de jaren negentig.

- De Europese Commissie zou woensdag de vier leden van het kartel - naast InBev zijn dat Heineken, Grolsch en Bavaria - boetes opleggen.

KBC

- KBC Securities heeft de overname van de Hongaarse onlineretailbroker Equitas dinsdag afgerond. Equitas zal vanaf nu verder gaan onder de naam KBC Equitas.

- Tegelijk kondigde KBCS ook de overname van twee beursvennootschappen in Servie aan. Het gaat om de vennootschappen Senzal en Hipobroker, die voor 100 procent in handen komen van KBCS. Daarnaast neemt het Belgische beurshuis een belang van 60 procent in de corporatefinancespecialist Bastion. KBCS wil de drie bedrijven samenbrengen onder de naam KBC Securities Serbia. Er werden geen financiele details vrijgegeven over deze transactie.

AEDIFICA

- De residentiele vastgoedbevak Aedifica neemt een Brussels kantorencomplex over voor 2,1 miljoen euro. Aedifica zal de kantoren omvormen tot appartementen. Dat vernam Tijd-Nieuwslijn van Stefaan Gielens, gedelegeerd bestuurder van de vastgoedbevak.

EURONAV

- De tankerrederij Euronav heeft over het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 30,2 miljoen dollar. Dat is minder dan een derde van de nettowinst die in het eerste kwartaal van 2006 werd behaald (93,5 miljoen dollar), maar die periode werd gekenmerkt door historische hoge vrachttarieven voor VLCC's (tankers van 200.000 tot 300.000 dwt). De nettowinst is wel hoger dan analisten hadden verwacht.

- Het tweede kwartaal is goed gestart dankzij goede VLCC-tarieven, maar zij beginnen wel te verzwakken, wat vrij normaal is in deze periode van het jaar. 35 tot 40 procent van het tweede kwartaal is voor de Euronav-VLCC's al geboekt, en dat tegen historisch erg goede vrachttarieven, vernam Tijd-Nieuwslijn van deputy CFO Hugo De Stoop.

- Het resultaat van het tweede kwartaal zal aangedikt worden door een bedrag van 20,8 miljoen dollar. Het gaat om een vergoeding die Euronav ontvangt omdat de eigenaars van de VLCC Shinyo Landes (306.000 dwt) besloten hebben hun optie uit te oefenen om de langetermijnbevrachtingsovereenkomst voor dit schip te beeindigen.

IBA

IBt

- IBt, de producent van implantaten ter behandeling van prostaatkanker, heeft een distributieakkoord gesloten met de Waalse producent van deeltjesversnellers IBA.

- De distributieovereenkomst verleent IBt met name de exclusieve distributierechten voor het product Visicoil in Groot-Brittannië, Ierland, België, Luxemburg, Nederland en Frankrijk, plus een niet exclusief distributierecht voor Oostenrijk. In een later stadium kunnen andere landen worden toegevoegd aan de overeenkomst.

- Visicoil is een flexibele gouden weefselmarkeerder. Wanneer hij wordt ingeplant in het lichaam van een patiënt, wordt de markeerder goed opgemerkt door een bestralingsbron.

KINEPOLIS

- Kinohold Bis, de referentieaandeelhouder van Kinepolis en investeringsvehikel van de familie Bert, heeft 246.992 aandelen van Kinepolis verkocht. Door deze operatie verwatert het belang van Kinohold Bis in Kinepolis van 38,90 tot 35,34 procent.

PICANOL

- jaarvergadering aandeelhouders, 15 uur

SV PATRIMONIA

- Voor het aandeel van de vastgoedhandelaar en -ontwikkelaar SV Patrimonia is vanmiddag bij de eerste notering op de Vrije Markt van Euronext Brussel een koers gevormd van 5,25 euro. Dat is 2,94 procent meer dan de referentiekoers van 5,1 euro.

Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud