Dow Jones eindigt op nieuwe recordhoogte

(tijd) In New York is de Dow Jones gisteren op een nieuwe recordhoogte geëindigd. De index doorbrak daarbij gezwind de 12.800 punten-grens, steeg tot rond de 12.840 om uiteindelijk 0,2 procent hoger te sluiten op 12.803,84 punten. Daarmee sneuvelde zowel het vorige intraday (12.795,93) als het vorige slotrecord (12.786,64), die beide dateerden van 20 februari. De winst van de Dow Jones was vooral te danken aan JP Morgan Chase en Boeing.

De technologiezware Nasdaq eindigde licht in het rood (-0,3%) na slecht ontvangen kwartaalcijfers van Yahoo! en een adviesverlaging voor IBM. De tegenvallende resultaten van Amerikaanse technologiebedrijven waren er ook grotendeels de oorzaak van dat de Europese beurzen woensdag verlies leden. Ook Euronext Brussel ontsnapte niet aan de neerwaartse trend. Spelbedervers waren vooral Mobistar en KBC, wiens overname in Rusland niet op gejuich werd onthaald.

Het wordt vandaag weer een echte hoogdag qua aanvoer van informatie. Belangrijke Amerikaanse macrocijfers zijn de wekelijkse werkloosheidsaanvragen (14.30 uur), de leading indicators (16 uur) en Philidelphia Fed-Indes (18 uur). In Belgie is het consumentenvertrouwen (15 uur) een belangwekkend cijfer.

In ons land komen CMB, Global Graphics en Mobistar met kwartaalcijfers. Voorts zijn er jaarvergaderingen bij Global Graphics, NPM en OTC. Onder de bedrijfsresultaten vallen in Europa omzetcijfers te rapen van Accor en Schneider Electric, maar beleggers kijken vooral uit naar de kwartaalresultaten van Nokia (12 uur). Een aantal jaarvergaderingen zal ook met veel belangstelling worden gevolgd, onder meer die van Volkswagen en Heineken. In de VS staat een stortvloed van kwartaalcijfers op het programma, o.m. van AMD, Altria, American Express, Bank of America, Continental Airlines, Google, Merck & Co, Merrill Lynch, Schering-Plough, Southwest Airlines, Union Pacific en Wyeth.

STEMMING

Op WALL STREET bereikte de Dow Jones op een stand van 12.804 een recordhoogte na opbeurende cijfers van JP Morgan Chase en een order voor Boeing. De technologiesector stond daarentegen onder druk na slecht ontvangen kwartaalcijfers. Yahoo! wist de verwachtingen van analisten niet waar te maken en IBM kreeg een adviesverlaging om de oren. De Dow Jones-index sloot 0,2% hoger op 12.803,84 punten, terwijl de Nasdaq 0,3% verloor op 2.510,50 punten. De S&P 500-index eindigde 0,1% hoger op 1.472,50 punten.

De EUROPESE BEURZEN konden woensdag niet met winst aanknopen. Tegenvallende eerstekwartaalresultaten van vooraanstaande Amerikaanse bedrijven drukten de stemming op de beursvloer. Onder meer Yahoo!, IBM en Motorola publiceerden cijfers onder de verwachtingen van analisten. De Stoxx50 verloor 0,4 procent tot 3.852,47 punten. De Eurostoxx50 daalde 0,6 procent tot 4.358,95 punten. Ook de voornaamste nationale beurzen gingen lager.

Op EURONEXT BRUSSEL sloot de Bel20 voor de tweede dag lager. Een negatief advies van beurshuis Credit Suisse maakte van telecomgroep Mobistar de grote verliezer. De intrede van KBC op de Russische markt werd door de beleggers niet op gejuich onthaald. De Bel20 sloot 0,6 procent lager op 4.576,41 punten. De index telde 7 stijgers en 12 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

INBEV

- De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev krijgt geen boete van de Europese Commissie voor zijn betrokkenheid in een kartel op de Nederlandse biermarkt. De andere leden van het kartel (Heineken, Grolsch en Bavaria) krijgen in totaal voor 273 miljoen euro aan geldboetes opgelegd.

MOBISTAR

- De mobilofoniegroep maakt nabeurs de eerstekwartaalcijfers bekend.

- Analisten verwachten dat Mobistar in het eerste kwartaal een dienstenomzet haalde van 357 miljoen euro, 0,8 procent meer dan een jaar eerder.

OMEGA PHARMA

- Trading update eerste kwartaal, 17.45 uur

- Analisten verwachten dat de verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen over het eerste kwartaal van 2007 een omzet heeft behaald van 276,8 miljoen euro. Dat is een stijging met 12,7 procent tegenover de 245,6 miljoen euro vorig jaar.

CMB

- De scheepvaartgroep maakt nabeurs de kwartaalresultaten bekend. De nettowinst zal vooral zijn aangedikt door meerwaardes op scheepsverkopen.

GLOBAL GRAPHICS

- Eerstekwartaalresultaten, 8 uur

- Jaarvergadering aandeelhouders, 15 uur

IBA

- BAV, 14 uur

NPM

- Jaarvergadering aandeelhouders, 10 uur

OPTION TRADING COMPANY

- Jaarvergadering aandeelhouders, 11 uur

PICANOL

- Het aandeel noteert zonder het brutodividend van 0,32 euro per aandeel.

PUNCH TECHNIX

- Jaarvergadering aandeelhouders.

Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud