Dow Jones gaat eindelijk door 13.000 punten

De Europese markten zijn voor het eerst in drie dagen met winst de beursdag uitgegaan. Opnieuw was het overnamespeculatie dat de beurzen op winstkoers zette. Net als vorige week vrijdag trokken de financiële waarden de kar. De overnamecarroussel rond ABN Amro blijft de markten in zijn greep houden. Ook in Brussel waren het de financials die de Bel20 aanvoerden. KBC brak in de voormiddag door de grens van 100 euro en sloot op een absoluut record.

In New York kon de Dow Jones dankzij sterke bedrijfsresultaten eindelijk boven de 13.000 punten sluiten. Dat is het hoogste punt in de geschiedenis van de blue-chip index.

In de Verenigde Staten is het aantal verkochte nieuwe huizen in de maand maart lager uitgekomen dan economen hadden voorzien. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Amerikaanse National Association of Realtors. De verkopen kwamen in maart uit op een naar het jaar omgerekend aantal van 858.000. Economen rekenden gemiddeld op een aantal van 890.000.

Vandaag is het vooral uitkijken naar het Duitse consumentenvertrouwen over de maand mei, dat om 8.15 uur gepubliceerd wordt. In Belgie worden de producentenprijzen over de maand maart en de consumptieprijzen over de maand april gepubliceerd. Daarnaast zijn er een aantal Belgische bedrijven die hun resultaten over het eerste kwartaal van 2007 publiceren.

STEMMING

Op WALL STREET is de Dow Jones voor het eerst in de geschiedenis boven de 13.000 punten uitgestegen. Nieuws dat Alcoa overweegt een bedrijfsonderdeel te verkopen, duwde de index naar nieuwe recordhoogten. Ook hoger dan verwachte kwartaalcijfers van Amazon.com zorgden voor optimisme in New York. De Dow voegde uiteindelijk 135,95 punten toe, om te eindigen op 13.089,89 (+1,05%). Het hoogste punt van de dag lag op 13.107,45. De blue chip-index is over de afgelopen zes maanden met ruim 1.000 punten opgelopen. De S&P 500 steeg woensdag met 1,0% naar een stand van 1.495,42, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,9% won op 2.547,89 punten.

De EUROPESE BEURZEN sloten met winst. De DJ Stoxx50 steeg 0,6 procent tot 3.875,78 punten. De EuroStoxx50 won 0,8 procent tot 4.404,44 punten. De Euronext100 doet er 0,9 procent bij tot 1.038,63 punten. De belangrijkste nationale beurzen lagen allemaal op winstkoers. De Londense FTSE-index gaat net als de Amsterdamse AEX een half procent omhoog. De Franse CAC 40 en de Duitse DAX klimmen beide een procent hoger.

Op EURONEXT BRUSSEL behaalde de Bel20 een nieuw slotrecord op 4.641,23 punten, een stijging met 0,6 procent. De index telde 10 stijgers en 9 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

REAL SOFTWARE

- De Kontichse softwaregroep Real Software heeft in het eerste kwartaal van 2007 een omzet gerealiseerd van 23,4 miljoen euro. Dat is een daling met 3,9 in vergelijking met het eerste kwartaal van 2006, maar 'in lijn met de vooropgestelde verwachtingen'. Dat meldde Real Software in een trading update.

EXMAR

- De gastankvaartrederij Exmar heeft in het eerste kwartaal van 2007 een bedrijfswinst (ebit) van 18,9 miljoen dollar tegenover 22,4 miljoen in het eerste kwartaal van 2006. Dat maakte Exmar donderdag nabeurs bekend in een persbericht.

- De LPG-activiteiten hadden, zoals verwacht, te lijden onder lage VLGC (very large gas carrier)-tarieven. Die negatieve impact was ook ingecalculeerd door de analisten, maar viel zwaarder uit dan verwacht. Exmar verwijst naar de teruggeschroefde productie in het Midden-Oosten en de zachte winter als voornaamste oorzaak voor de druk op de tarieven.

UMICORE

- De materialentechnologiegroep Umicore verwacht in 2007 een recurrente bedrijfswinst (rebit) te boeken in de vork van 410 tot 440 miljoen euro. Dat meldt de groep in een trading update. Die vooruitzichten houden geen rekening met de effecten van de oprichting van Nyrstar in de loop van het derde kwartaal.

- De inkomsten in het eerste kwartaal voor de hele groep stegen met 14 procent.

COFINIMMO

- De vastgoedbevak Cofinimmo publiceert nabeurs zijn eerstekwartaalresultaten.

- Analisten verwachten dat Cofinimmo over het eerste kwartaal van 2007 een courante winst per aandeel van 2,09 zal bekendmaken. De huurinkomsten dalen van 36,2 miljoen tot 35,5 miljoen euro.

CUMERIO

- De koperspecialist Cumerio publiceert om 8 uur zijn eerstekwartaalresultaten.

ICOS VISION

- Eerstekwartaalresultaten, nabeurs.

QUEST FOR GROWTH

- Eerstekwartaalresultaten, nabeurs.

OPTION

- Publicatie eerstekwartaalresultaten, 8 uur.

- Drie analisten gepolst door Tijd-Nieuwslijn verwachten dat Option over het eerste kwartaal een nettowinst van 9 miljoen euro zal rapporteren. De gemiddelde winst per aandeel wordt door de analisten geraamd op 0,22 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud