Advertentie
Advertentie

Dow Jones onderuit. Beleggers vluchten in goud en zilver.

Economen verwachten dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen (gemeten volgens de index van de University of Michigan) in augustus gestegen is tot 85,2. Dat is het hoogste peil in zes jaar tijd. Het cijfer wordt deze namiddag gepubliceerd.

Voor de Amerikaanse consument is de hausse van de vastgoed- en aandelenmarkten van het voorbije jaar een opsteker. Bovendien is de situatie op de arbeidsmarkt maand na maand aan het verbeteren en dat sterkt het consumentenvertrouwen aan.

Maar dat staat in schril contrast met de recente winstwaarschuwingen van onder andere Macy's en Walmart. 'Onze klanten blijven op de rem staan', zei de financieel directeur van Walmart gisteren. De retailer stuurde zijn omzet- en winstprognose voor dit jaar aanzienlijk neerwaarts bij. Gisteravond stuurde ook de kledingketen Nordstrom een winstalarm uit.

De Dow Jones kreeg een tik van 1,5 procent door vrees voor 'tapering'. De Fed kocht maanden aan een stuk voor 85 miljard dollar obligaties op en drukte daarmee de langetermijnrente en stimuleerde zo de economie. Maar de consensus groeit dat de Fed al vanaf september dat beleid zou afbouwen (tapering in het jargon), zeker na het nieuwste cijfer over de wekelijkse werkloosheidsaanvragen.

Het aantal Amerikanen dat voor de eerste keer een uitkering aanvraagt is vorige week gedaald tot het laagste peil in zeven jaar, zo bleek gisteren. Het is op zo'n signaal - een duidelijke verbetering van de arbeidsmarkt - dat de Fed wacht om de kraan dicht te draaien.

De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties steeg door dat alles even tot 2,82 procent, het hoogste peil in twee jaar tijd. Toen Fed-voorzitter Ben Bernanke het woord 'taper' in mei voor het eerst in de mond nam, bedroeg die rente nog maar 1,65 procent. En volgens marktpartijen is die 2,82 procent nog geen eindpunt. 'De Fed heeft de rente jaren aan een stuk onderdrukt. De rente 'is not even close to reality', zei een kenner aan FT.

Investeerders zochten gisteren hun toevlucht tot edele metalen. De goudprijs dikte 2 procent aan, de zilverprijs zelfs 5 procent. Die laatste is op enkele dagen tijd met 17 procent gestegen. Dat is onder andere slecht nieuws voor Agfa-Gevaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud