Dow Jones op vijfjaarse piek dankzij Fed-stimulus

(tijd) - Na de Europese Centrale Bank vorige week heeft nu ook de Federal Reserve nieuw geschut in stelling gebracht om de crisis te lijf te gaan en de economische groei aan te zwengelen. In de Verenigde Staten is vooral de slabakkende arbeidsmarkt Bernanke een doorn in het oog. Dat maakte hij al duidelijk in zijn speech op de top van centraalbankiers in Jackson Hole eind augustus.

De Fed kondigde donderdagavond zoals verwacht nieuwe stimuleringsmaatregelen aan. Ze gaat elke maand voor 40 miljard dollar aan herverpakte hypotheken opkopen en is bereid meer te doen, mocht de arbeidsmarkt onvoldoende herstellen. Daarnaast belooft ze het lagerentebeleid te handhaven tot midden 2015; tot dusver was dat slechts tot eind 2014.

Wall Street reageerde aanvankelijk voorzichtig, maar gaandeweg zwollen de winsten aan. De Dow Jones sloot met een winst van 1,55 procent en belandde op zijn hoogste peil in vijf jaar.

De kans is reëel dat de Aziatische en Europese vrijdag op dit elan zullen doorgaan. Europa had donderdag last van winstnemingen na twee opwaartse sessies.

Macro-economische cijfers kunnen echter het beursgebeuren beïnvloeden. Om 11 uur staan de Europese werkgelegenheidscijfers op de agenda en vermoedelijk zullen die weinig briljant zijn. Na de middag volgt dan een rist cijfers in de VS: de inflatie en de kleinhandelsomzet om 14.30 uur, de industriële productie om 15 uur en het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de universiteit van Michigan om 16 uur.

Op het bedrijvenfront blijft het eerder rustig. Arseus houdt een BAV, Emakina maakt zijn halfjaarresultaten bekend en Softimat voert een kapitaalvermindering van 1 euro per aandeel door.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud