Dow Jones sluit onder 12.000 punten

(tijd) De toonaangevende aandelenindices in New York zijn vrijdag lager geeindigd. De Dow Jones verloor voor de zesde dag op rij en sloot onder de 12.000 punten. Als de Europese beurzen die trend volgen, wacht hun maandag een negatieve opening.

Vrijdag leek het er in de beginfase nog op alsof Wall Street de negatieve trend van de voorgaande handelsdagen zou keren, maar een stijgende rente en een hogere olieprijs trokken vrijdag een wissel op het sentiment.

Na een reeks tegenvallend macronieuws deze week, konden beleggers zich niet optrekken aan een gunstig werkloosheidscijfer. De werkloosheid daalde in oktober onverwacht naar 4,4%, tegen een gemiddelde economenverwachting van 4,6%. Daarmee kwam de werkloosheid op het laagste niveau in vijf jaar.

Naast de werkloosheid werden ook de werkgelegenheidscijfers gerapporteerd. Over oktober kwamen er 92.000 banen bij, waar economen hadden gerekend op een toename met 133.000. Over de maand september werd het cijfer herzien van een banengroei van 51.000 tot 148.000. De zogeheten ISM Non-Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) kwam uit op 57,1, tegen een gemiddelde verwachting van 54,8.

Op de olietermijnmarkt in New York steeg de olieprijs met 2,2% tot USD 59,14 per vat. De markt reageert enigszins nerveus op berichten van de Amerikaanse overheid. Die liet weten dat Nigeriaanse militia aanvallen voorbereiden op productiefaciliteiten in de Niger-delta.

Waar de voorbije week qua bedrijfsnieuws erg rustig bleek, kondigt de komende week zich zeer druk aan. Vooral op donderdag komen een heleboel Belgische bedrijven met resultaten. Vandaag is het nog vrij rustig. De derdekwartaalresultaten van vastgoedbevaks Intervest Offices en Intervest Retail staan op het programma en Spector komt met een trading update over datzelfde kwartaal.

In het buitenland komen Deutsche Boerse (Du.), HeidelbergCement (Du.), Havas (Fr.), Ryanair (Ier.), Telecom Italia Media (It.) en SES Global (Lux.) met cijfers. Ahold, de Nederlandse supermarktketen die gelinkt wordt aan Delhaize, houdt een persconferentie over de strategische beoordeling van de retailactiviteiten.

Op macro-economisch vlak staat in de Europese Unie de index producentenprijzen van september (11u) en de PMI-index diensten van oktober (10u) op het programma. In Duitsland zijn er cijfers over de fabrieksorders over september (11u) en in het VK komt een rapport over de industriele productie in diezelfde maand (10u30).

STEMMING

De EUROPESE AANDELENMARKTEN zijn vrijdag de week met winst uitgegaan. Betere resultaten van bedrijven als Allianz en Commmerzbank en meevallend macro-economisch nieuws uit de VS deden beleggers de flinke verliezen van donderdag vergeten. De DJ Stoxx50 sloot 0,3 procent hoger op 3.679,12 punten. De DJ Eurostoxx50 boekte een winst van 0,4 procent op 3.990,46 punten. De EuroNext100 won 0,5 procent op 923,92 punten. In Londen eindigde de FTSE100 onveranderd, de Parijse CAC40 steeg met 0,5 procent. In Frankfurt klom de DAX met 0,3 procent, terwijl de Amsterdamse AEX de week 0,8 procent hoger afsloot.

Op EURONEXT BRUSSEL sloot de Bel20 de beursweek op het op twee na hoogste peil ooit. In Brussel zat Delhaize weer in de lift door hernieuwde speculatie over een fusie met Ahold. Vastgoedbevak Cofinimmo sloot op zijn hoogste koers ooit. De Bel20 sloot 1,04 procent hoger op 4.180,68 punten. De aandelenkorf bevatte 15 stijgers en 4 dalers. De grootste winst was voor UCB.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de belangstelling:

QUEST FOR GROWTH

- De netto intrinsieke waarde (NAV, net asset value) van Quest for Growth bedroeg op 31 oktober 11,31 euro per aandeel. De NAV bedroeg eind december 10,91 euro. Eind augustus bedroeg de waarde 10,94 euro, eind september 11,08 euro.

- De privak meldt twee wijzigingen in de waardering van niet-genoteerde bedrijven. Enerzijds verminderde de waarde van de investering in Trigen met een kwart (of 500.000 euro) na een tegenvallend testresultaat voor een van de medicijnen in ontwikkeling. Anderzijds werd de lening aan Concept Group International, die eerder volledig afgeschreven werd, terug aan nominale waarde (dat is 410.119 Britse pond) geboekt als gevolg van een schuldherschikking met reele waarborg.

INTERVEST OFFICES/RETAIL

- Beide vastgoedbevaks komen met derdekwartaalresultaten

SPECTOR

- Trading update derde kwartaal, 17u45

UNIES DE PORPHIERE

- Maandag/Vandaag start het bod van Vinci op Unies de Porphiere. Vinci biedt 2.340 euro per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud