Dow Jones verliest meer dan 200 punten

(tijd) Net zoals de Europese beurzen verloor Wall Street gisteren fors terrein. De zorgen over de Amerikaanse hypotheekmarkt duiken weer de kop op. Bovendien kwamen er teleurstellende kwartaalcijfers van onder meer DuPont en American Express.

Zwakke kwartaalresultaten van Countrywide Financial, de grootste hypotheekverstrekker in de VS, deden het positieve beleggerssentiment van maandag drastisch omslaan. Opnieuw herleeft de vrees dat de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt grotere gevolgen zullen hebben dan aanvankelijk gedacht. De verzekeraars, mijnwaarden en energiebedrijven mochten zich tot de grootste verliezers rekenen.

Vandaag woensdag is het in Brussel nog vrij kalm qua bedrijfsnieuws. Donderdag en vrijdag is er meer animo. Voorbeurs komt Barco met tweedekwartaalresultaten, nabeurs Fin. De Tubize met halfjaarcijfers. Elders komen onder meer DaimlerChrysler, Merck, Peugeot, Renault, Iberdrola, Anheuser-Busch, Apple, Boeing en Volvo met cijfers.

Op macro-economische vlak is er naast de wekelijkse olievoorraden de publicatie van het Beige Book (20u) en cijfers over de verkoop van bestaande woningen in juni (16u).

STEMMING

- De DOW JONES sloot 223 punten lager (-1,6%) op 13.720,12 punten. De brede S&P500 daalde liefst 2 procent tot 1.511,24 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,9 procent tot 2.639,86 punten.

- De EUROPESE AANDELENMARKTEN sloten duidelijk lager. De DJStoxx50 sloot 1,6 procent omlaag op 3.877,54 punten, EuroStoxx50 verloor 1,6 procent tot 3.877,44 punten. Euronext100 gaf 1,5 procent prijs tot 1.046,22 punten. De toonaangevende nationale indexen sloten uiterst somber. In Parijs en Frankfurt werd 1,7 procent verloren, in Londen zelfs 1,9. Amsterdam hield het op een verlies van 1,3 procent.

- Op EURONEXT BRUSSEL is de Bel20 flink in het rood gesloten. De Bel20 sloot 1,47 procent lager tot 4542,17 punten. Alle aandelen in de Brusselse sterindex gingen unaniem in het rood. Umicore moest het meeste terrein prijsgeven.

Volgende BEDRIJVEN kwamen dinsdag nabeurs met nieuws of staan woensdag in de belangstelling:

BARCO

- Tweedekwartaalresultaten, 8u

ELECTRABEL

- Stroomproducent Electrabel, een dochter van de Frans-Belgische energiegroep Suez, heeft moederholding Suez-Tractebel overgenomen voor 18,2 miljard euro. De raad van bestuur van Electrabel heeft donderdag unaniem zijn goedkeuring gegeven voor de transactie, die dinsdag werd uitgevoerd.

EURONAV

- De olietankerrederij heeft in het tweede kwartaal een hoger dan verwahte nettowinst gerealiseerd van 103,94 miljoen dollar, of 1,98 dollar per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar boekte Euronav nog een nettowinst van 30,9 miljoen dollar.

- Euronav heeft de hogere cijfers te danken aan de hoger dan verwachte dagbevrachtingstarieven en aan eenmalige opbrengsten, onder meer uit de verkoop van de olietanker Savoie.

- De rederij laat verder nog weten dat de markt de laatste weken merkbaar is verzwakt, in lijn met de seizoensgebonden verwachtingen. De vooruitzichten voor de rest van het jaar blijven evenwel veelbelovend, benadrukt Euronav.

FIN. DE TUBIZE

- halfjaarresultaten, 17u45

Dieter Snoeck

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud