Dow valt richting 12.000 punten

(tijd) Wall Street ging woensdag met verliezen de dag uit. Gaandeweg verslechterde het sentiment, waardoor de Dow Jones zelfs even door de 12.000 puntengrens dreigde te zakken. Afgaande op het slot van Wall Street gaan de Europese beurzen een lagere opening tegemoet.

Oorzaak van het pessimisme in de VS waren tegenvallende macro-economische cijfers. Zo werd een half uur na de start van de handel bekend dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in de maand oktober onverwacht is gedaald naar het laagste punt sinds juni 2003.

De zogeheten ISM Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) viel in oktober terug van 52,9 naar 51,2. Economen rekenden op een lichte toename tot een stand van 53,1. De bouwuitgaven daalden in september ook onverwacht met 0,3%.

In Europa werden er net zoals de voorbije dagen een pak bedrijfsresultaten gepubliceerd. In Duitsland komen Altana, BASF, BMW en MAN met derdekwartaalresultaten, in Frankrijk komt Vinci nabeurs met omzetcijfers over het derde kwartaal en Ahold, Getronics en Unilever komen bij onze noorderburen met resultaten. Verder staan nog resultaten van Schibsted (No.), Electronic Arts (VS), Qualcomm (VS), Barry Callebaut (Zw.) en Credit Suisse (Zw.) op het programma.

Op de Brusselse beurs blijft het rustig qua bedrijfsnieuws. Vastgoedbevak Retail Estates houdt een BAV over een overname en Solvac keert een eerste interimdividend uit.

Wat macro-economische cijfers betreft, staan cijfers over de Vlaamse werkloosheid en het aantal auto-inschrijvingen in oktober gepland. In Europa staat de PMI-index gepland, maar bovenal is het uitkijken naar het rentebesluit van de ECB (13u45). De meeste economen verwachten dat de ECB de rente pas in december optrekt tot 3,5 procent en in de eerste helft van volgend jaar tot 3,75 procent. In de VS komen cijfers over de productiviteit en loonkosten in het derde kwartaal (14u30), de wekelijkse werkloosheidsaanvragen (14u30) en de fabrieksorders in september (16u).

STEMMING

WALL STREET: Tijdens de handel gleed de Dow Jones steeds verder weg en kwam op 12.007 punten. Vervolgens veerde de blue chip-index weer wat op en zette een slotstand neer van 12.031,02, een verlies van 0,4%. De breed samengestelde S&P 500 moest 0,7% inleveren op 1.367,81 punten en de technologiezware Nasdaq Composite verloor 1,4% tot 2.334,35 punten.

De EUROPESE AANDELENMARKTEN konden hoger sluiten. De katholieke landen vierden vandaag Allerheiligen, waardoor de handel eerder rustig was. Beleggers keken vooral naar de publicatie in de VS van de index voor de verwerkende industrie. Die kwam in oktober onder de verwachtingen uit, waardoor de stijgende trend van de Europese beurzen woensdag een kleine knik vertoonde. De Stoxx50 won 0,4 procent tot 3.685,44 punten en de Eurostoxx50 steeg 0,3 procent tot 4.015,93 punten. De Euronext100 sloot 0,3% hoger op 926,64 punten. De mijnaandelen stonden bovenaan nadat de zinkprijs dinsdag weer een nieuw record neerzette. De markten speculeren dat de winsten in de mijnindustrie hoger zullen uitkomen dan verwacht.

EURONEXT BRUSSEL kon eindigen met winst. De Bel20 sloot 0,52 procent hoger op 4.165,97 punten. In de korf waren 13 stijgers en 5 dalers terug te vinden. Fortis sloot onveranderd. Galapagos was de grote blikvanger met een winst van 7,9 procent.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

RETAIL ESTATES

- BAV over overname Sablon (14u)

SOLVAC

- uitkering eerste interimdividend

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud