Drukke resultatendag voor de boeg

De beurzen krijgen vandaag vooral een hele reeks bedrijfsresultaten te verwerken. Het aanbod aan macro-economisch nieuws is beperkt: alleen de indicator van de Philadelphia Fed staat op de agenda (om 16 uur).

Woensdag trokken de Europese beurzen zich op aan de uitspraken die Fed-voorzitter Ben Bernanke in het Amerikaanse Congres deed. Hij maakte duidelijk dat het tempo van de afbouw van het aankoopprogramma van obligaties en hypotheken - voor een slordige 85 miljard dollar elke maand - zal bepaald worden door twee zaken: de evolutie van de Amerikaanse economie, inclusief de werkgelegenheid natuurlijk, en de inflatie. De Fed heeft met andere woorden geen strikte timing voor de 'tapering' uitgedokterd. De EuroStoxx50 sloot woensdag met 0,6 procent winst.

In New York ging het minder hard. Daar ging de Dow Jones amper 0,1 procent vooruit. Het Beige Book klonk niet slecht over de Amerikaanse economie, maar tegenover zes weken geleden was er blijkbaar maar weinig evolutie. De Amerikaanse economie blijft aan een 'bescheiden tot gematigd tempo' groeien.

De resultatenmolen komt intussen ook in Europa op toeren. Donderdag is in Brussel het tweede bedrijf aan de beurt dat met volledige tweedekwartaalcijfers komt. Opnieuw gaat het om een onderneming uit de Saverys-stal, met name CMB. KBCS-analist Wouter Vanderhaeghen verwacht dat een klein verlies van de drogebulkrederij Bocimar zal worden goedgemaakt door de luchtvaartactiviteit van ASL Aviation.

Naast CMB publiceert Gimv, dat een gebroken boekjaar heeft, een update over het eerste kwartaal van 2013/2014. Elders in Europa is het uitkijken naar SAP, Carrefour (alleen omzetcijfers), Akzo Nobel, Ziggo en Ericsson. Om 12 uur komen Nokia en Ericsson met cijfers.

In de Verenigde Staten mogen we ons voor de opening van Wall Street opmaken voor BlackRock, Morgan Stanley, Verizon en UnitedHealth. Nabeurs komen onder meer Google en Microsoft met resultaten.

Bij Pinguin vindt een belangrijke buitengewone algemene vergadering plaats. De aandeelhouders moeten zich, na de verkoop van de aardappeldivisie Lutosa, niet alleen uitspreken over een verandering van de bedrijfsnaam (in Greenyard Foods), maar ook over een kapitaalvermindering.

Het bagger- en milieuconcern DEME, dat in handen is van CFE en Ackermans & van Haaren, maakte woensdag bekend dat het in de voorbije maanden voor 250 miljoen euro aan nieuwe orders heeft binnengekregen. Topman Alain Bernard vertelde aan onze zusterkrant L'Echo dat het orderboek nu ongeveer 3 miljard euro waard is. Dat is iets minder dan eind vorig jaar (3,3 miljard), maar nog altijd een heel mooi niveau.

De notering van TiGenix is opgeschort. De specialist in celtherapie voert een kapitaalverhoging van 5 miljoen euro door via een private plaatsing. TiGenix zit duidelijk om geld verlegen. Het bedrijf wil de verkoop van ChondroCelect versnellen, een partner vinden voor het potentiële geneesmiddel Cx601 (voor de behandeling van complexe anale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn) en enkele activa verkopen (o.m. de fabriek in Nederland). Het is uitkijken of de kapitaalverhoging lukt en tegen welke prijs de nieuwe aandelen worden uitgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud