Duitse beperking op shortselling duwt beurzen rood

Brussel (tijd) - De aandelenmarkten hadden woensdag wereldwijd te lijden onder het Duitse verbod op naakt shortselling. Het werd als een signaal geïnterpreteerd dat de toestand van de euro nog ernstiger is dan gedacht. Dat werd nog eens extra in de verf gezet door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Voor de Bundestag, het Duitse parlement, zei ze dat de euro in gevaar is en dat alles gedaan moet worden om de Europese eenheidsmunt te redden.

De euro zelf herstelde woensdag enigszins, met zowat anderhalf procent, onder meer door speculatie dat de Europese staats- en regeringsleiders stappen zullen zetten om de munt te ondersteunen.

De Europese beurzen verloren bijna 3 procent. In Brussel hield de Bel20 iets beter stand. In New York waren de indexverliezen kleiner, vooral dankzij de financials. Dat de Federal Reserve niet direct van plan is haar grote portefeuille effecten met hypotheekleningen als onderpand - herverpakte woningkredieten, zeg maar - te verkopen, bood de markt ook wat steun.

DONDERDAG

Op het bedrijvenfront blijft het donderdag vrij rustig. Gimv maakt voorbeurs zijn jaarresultaten bekent, Ascencia nabeurs zijn halfjaarresultaten. Onder de grote internationale bedrijven komen brouwer SABMiller en computerbouwer Dell met cijfers.

Er zijn wel enkele interessante macro-economische cijfers. Om 1.45 uur weten we hoe de Japanse economie in het eerste kwartaal heeft gepresteerd. In de namiddag worden het consumentenvertrouwen in België en in de eurozone bekendgemaakt. Om 16 uur zijn dan in de VS de voorlopende indicatoren aan de beurt.

STEMMING

Wall Street: In New York zijn de beurzen woensdag voor de tweede dag op rij lager gesloten. De Dow Jones ging 0,6 procent lager de dag uit op 10.444,37 punten. De brede S&P500 verloor 0,5 procent tot 1.115,05 punten en de Nasdaq moest 0,8 procent lager tot 2.298,37 punten.

Europa: De Europese aandelenmarkten zijn woensdag lager gesloten, nadat een Duits verbod op naked short selling op politieke verdeeldheid in de eurozone wees en tot zorgen over de toekomst van de EU leidde. De EuroStoxx 50 sloot 2,9 procent lager op 2.619,48 punten.

Euronext Brussel: De beurs van Brussel is woensdag overspoeld door een nieuwe verkoopgolf. De eenzijdige beslissing van Duitsland om short sellers aan banden te leggen, joeg beleggers de stuipen op het lijf. Verzekeraar Ageas was andermaal kop van jut. De Bel20 verloor 2,1 procent tot 2.432,85 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

ASCENCIO
- Halfjaarresultaten 2009/2010, 17.45 uur

ATENOR
- In de komende weken verwacht Atenor een stedenbouwkundige vergunning voor het project Premium langs het kanaal in Brussel. Op 20 april was er al een positief advies voor het project, dat een investering van meer dan 100 miljoen euro vergt. Het gaat om de bouw van 29.600 m² kantoren en 160.000 m² residentieel.

DEVGEN
- Het Gentse agrobedrijf Devgen heeft woensdag zijn nematicide Enclosure gelanceerd op de Amerikaanse markt. Het product wordt voorlopig enkel gebruikt voor de bestrijding van rondwormen (nematoden) bij de teelt van aardnoten (peanuts).

GIMV
- Jaarresultaten 2009/2010, 7 uur

MOVETIS
- Movetis start de laatste onderzoeksfase voor het gebruik van zijn geneesmiddel Resolor bij patiënten die als gevolg van pijnstillers met constipatie worstelen. Daarmee vergroot het patiëntenpotentieel van 6 naar 8 miljoen. Eind 2012 of begin 2013 verwacht Movetis de resultaten van de grootschalige studie (meer dan 500 patiënten).

TIGENIX
- 'Tigenix bekijkt de mogelijkheden tot corporate partnering en andere strategische opties voor de ontwikkeling van ChrondroCelect in de VS.' Dat blijkt uit een trading update. Dat is het gevolg van de bijkomende investeringen die nodig zijn voor extra testen opgelegd door de FDA.

Koen Lambrecht
koen.lambrecht@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud